Pesticidi ne ubijaju samo insekte već i ljude, kako ih uspješno odstraniti s voća i povrća

By

Špinat, zelena salata, mladi luk, jagode… Tržnice i trgovine posljednjih dana pune su ranog povrća i voća koje je, nakon gotovo jednolične i teške zimske prehrane, pravo osvježenje na našim trpezama. Na žalost, velika većina tog voća i povrća tretirana su pesticidima.

Američki izvještaji pokazuju da je pesticida najviše u jagodama, špinatu, nektarinama, jabukama i breskvama. Ljudi pesticide konzumiraju nesvjesno, bez razmišljanja o njihovom štetnom utjecaju i negativnim posljedicama po vlastito zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) registrirala je oko 3 milijuna trovanja uzrokovana pesticidima godišnje, od čega je čak 220.000 sa smrtnim ishodom.

Ozbiljan problem Iako proizvođači tvrde da ostaci pesticida u tretiranim plodovima ne mogu ostaviti posljedice na zdravlje, mnoga istraživanja dokazuju suprotno! Zagađenje životnih namirnica pesticidima predstavlja ozbiljan problem. Naime, pesticidi ne ubijaju samo insekte! Znanstvenici s Harvarda objavili su studiju koja je pokazala da pesticidi iz voća i povrća mogu udvostručiti rizik od dobivanja ADHD-a, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece. Nerijetko u medijima pročitamo da je neki pesticid, koji je često u uporabi, izbrisan s liste dozvoljenih za stavljanje u promet i uporabu.

Rijetko se priznaje da je dotični pesticid skinut s liste jer je tijekom godina primjene na kraju otkriveno da je kancerogen, mutagen i sl. Iako količina pesticida u voću i povrću nije velika, svakodnevno konzumiranje namirnica koje su tretirane ostavljaju teške posljedice na čovjekov organizam. Dugotrajna izloženost pesticidima može imati teške posljedice na nervni sistem, te uzrokovati slabo pamćenje, poteškoće u koordinaciji te smanjiti reflekse, vidne sposobnosti i motoričke vještine.

Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako. Također, toksini iz pesticida mogu uzrokovati i astmu, alergije, hiperosjetljivost, hormonalne probleme i bolesti reproduktivnog i probavnog sustava, a njihova mogućnost uništavanja zdravih ćelija može dovesti i do razvoja karcinoma. Takođe, svako korištenje pesticida sa sobom nosi negativne posljedice na ekosistem u kojem se primjenjuje, kao i na ekosisteme u okolini.

Riješenje u sodi bikarboni Pitanje koje se nakon svega nameće, je – da li kupovinom prvih proljetnih plodova činimo više štete nego koristi izlažući se povišenoj količini pesticida, ali i kako se zaštititi? Idealno rješenje je konzumiranje domaćeg, ne tretiranog voća i povrća. Ipak, ako to nije moguće, poslužit će i provjeren recept uklanjanja pesticida.

Naime, namakanje voća ili povrća u otopini sode bikarbone (u omjeru 1 l vode : 1 žličica sode bikarbone) na 15 minuta u potpunosti može ukloniti pesticide s njihove površine te je djelotvornije od pranja pod slavinom – pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Massachusettsu. Nakon što odstoji u sodi bikarboni, možemo pojesti i koru voća, u kojoj ima najviše nutrijenata, no ništa, pokazalo je istraživanje, ne može ukloniti pesticide koji su prodrli u sam plod./vecernji.ba/

You may also like

Hot News