Pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja (1493.) – PORTAL KOCKICE <

Pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja (1493.)

Danom 15. veljače 1493. datirano je pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja, napisano tijekom njegovog prvog putovanja. Navodno ga je Kolumbo napisao tijekom putovanja na karaveli Niña, dok je još bio na povratnom putu prema Europi. Kopije tog pisma ubrzo su tiskane na području Španjolske, a kasnije i u mnogim drugim europskim zemljama. Nedavni izum tiskarskog stroja omogućio je brzo širenje sadržaja tog pisma po Europi.

U tekstu je Kolumbo iznio svoje uvjerenje da je doplovio do skupine otoka u blizini Indije, a da se i Kina morala nalaziti nedaleko od područja koje je otkrio. Lokalne je stanovnike nazivao Indijancima (španj. Indios), a opisao ih je kao divlje, no prilično neopasne ljude.

Bogatstva novootkrivenih krajeva Kolumbo je preuveličao, vjerojatno kako bi privukao pažnju na svoj uspjeh i kako bi dobio sredstva za opremanje sljedeće ekspedicije preko Atlantskog oceana. I doista, već u rujnu iste godine isplovio je na novo putovanje, a njegovi izvještaji o otkriću novih zemalja postali su slavnima u Europi.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Gdje se izgubila kultura zeničkih Hrvata?

Read Next

PRVI HRVATSKI PILOT Dragutin Novak rođen je prije točno 126 godina

Follow On Instagram