<

PLENKOVIĆ U MOSTARU: Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod

Kako bi smirio situaciju nastalu nakon presude dužnosnicima Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća obrane, ali i nakon brojnih komentara koji su se mogli čuti iz političkog Sarajeva, u Mostar je došao premijer RH Andrej Plenković koji je večeras poslao poruke o tomu kako hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan i konstitutivan, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Plenković je nakon dolaska u Mostar zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem položio vijenac i zapalio svijeću pred spomenikom hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana te je tom prilikom naglasio kako Hrvatska stoji uz Hrvate u BiH.

“Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno  ravnopravan narod”, naglasio je, između ostalog premijer Plenković, dodavši kako su na ovom tragu i aktivnosti Hrvatske, kako bilateralne, tako i na međunarodnom planu.

Premijer Plenković je objasnio i kako žele vidjeti kakva je atmosfera nakon presude te kakvo je raspoloženje u braniteljskoj populaciji kao i političkom vodstvu, istaknuvši kako će sutra nakon sastanaka imati cjelovitiju sliku.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio se premijeru Plenkoviću na posjetu, kazavši kako će zajedno razmotriti pitanja vezana uz presudu, ali i druge teme koje se tiču pozicije Hrvata u BiH.

Očekivanja su kako bi Plenković trebao dati do znanja kako Hrvatska stoji iza legitimnih zahtjeva Hrvata u BiH u borbi za jednakopravnosti, a posebice u kontekstu izmjena Izbornog zakona koje trebaju omogućiti legitimno predstavljanje hrvatskog kao i drugih konstitutivnih naroda u BiH.

Ovaj posjet dogovoren je prošlog tjedna nakon sastanka kojeg je Plenković imao s predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, a u svijetlu izricanja drugostupanjske presude dužnosnicima Herceg-Bosne te čina pokojnog generala Slobodana Praljka. Plenković je tada  poručio kako će se u Mostaru susresti s vodstvom Hrvata i braniteljima te će hrvatski državni vrh uputiti poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske.

Čović je prošlog tjedna upozorio kako Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana.

Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH, izjavio je Čović, dodavši kako će  vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

U Napretkovom domu Kralj Tomislav Zenica upriličen koncert In memoriam Irena Pajić Marić

Read Next

HKD Napredak Zenica ; Podjela paketića za blagdan Sv. Nikole

Follow On Instagram