Poljoprivrednicima u slijedeće dvije godine 15 milijuna eura

Poljoprivrednici u BiH do kraja ožujka imaju priliku povući novac iz europskih pretpristupnih fondova. Oko 15 mil. eura bit će dostupno za poljoprivredu u dvije godine. “Minimalan iznos sredstava koji se povlači je 97 tisuća KM bez PDV-a, maksimalan iznos sredstava je 195 tisuća KM bez PDV-a.

Naime, svi koji se prijave na ovaj poziv moraju investirati 40% svojih sredstava, 60% sredstava dobivaju bespovratno”, istaknuo je Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi RS-a. Prvi poziv namijenjen je poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave uzgojem voća, povrća, vinove loze, uljarica i žitarica ili proizvode meso i mlijeko. Europljani su za njih pripremili šest milijuna. Zauzvrat, poljoprivrednici moraju pripremiti mnogo dokumentacije.

U tome bi im trebali pomoći službenici zaduženi za pisanje projekata u lokalnim zajednicama. Bijeljina, jedina za sada, ima takvu osobu. U Gradišci kažu da se poljoprivrednici za pomoć i informacije mogu obratiti u lokalnu razvojnu agenciju, dok će u Banjoj Luci to biti Gradska razvojna agencija. “Sve dokaze o vlasništvu i imovini moraju imati, moraju biti registrirani. Podnositelj zahtjeva može biti fizička osoba, ali ako je pokrenuo proces registracije i ako će registracija biti završena do trenutka podjele ugovora odabranim podnositeljima zahtjeva. To je, po našem mišljenju, za malo veće proizvođače”, istaknula je Vesna Marinković Vojvodić, samostalna stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata CIDEA. “Bilo bi šteta ne iskoristiti. Ta sredstva mogu se iskoristiti za uvezivanje proizvodnje između proizvođača i prerađivača. Moramo biti konkurentni na tržištu”, istaknuo je Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi RS-a. Ovi projekti posebno su dobra prilika za žene, poljoprivrednike do 40 god., osobe s invaliditetom i vlasnike gospodarstava koja se nalaze na više od 600 m nadmorske visine ili onih koja će zaposliti troje i više radnika. Poziv je otvoren do 27. ožujka.

večernji list/kockice

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

DODIK: Kako u BiH uopće graditi nešto kada su Bošnjaci Hrvatima izabrali člana Predsjedništva

Read Next

Bl. Alojzije Stepinac – put pročišćavanja i oblikovanja istinom!

Follow On Instagram