Posmrtni ostaci biskupa Žanića preneseni u Mostar

By

U srijedu 2. svibnja 2018. oko 13.30 šest zvona mostarske katedrale skladnim zvucima pozdravilo je dolazak posmrtnih ostataka biskupa Pavla Žanića, koji su preneseni iz obiteljske grobnice iz Kaštel Novoga. Pratitelji iz Mostara i glavni organizatori prijenosa bili su don Željko Majić, generalni vikar, i don Ante Luburić, kancelar, dugogodišnji tajnik biskupa Žanića, piše Crkva na kamenu.

Ispraćaj

Na ispraćaju su se okupili članovi obitelji biskupa Pavla, nećaci i nećakinje, te daljnja rodbina, prijatelji i poznanici. Msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, došao je sa svojim generalnim vikarom msgr. Mirom Vidovićem i tajnikom don Gabrijelom Kamberom. Pridružio se i don Luka Vuco, umirovljenik, koji je kao župnik u Kaštel Novom stavio dio župne kuće na raspolaganje biskupu Pavlu i njegovoj sestri Jerki 1993. Nadbiskup je Marin obavio obred ispraćaja uputivši nazočnima pozdrav, a zahvalu Bogu za dar života, rada, žrtve koji je dao u biskupu Pavi, hrabru i vjernu pastiru Crkve u Hercegovini. Pozdravlja odluku da se biskupovi zemni ostaci prenesu i počivaju u njegovoj katedrali. Don Željko je zahvalio svima, napose nadbiskupu Marinu za njegov dolazak i upućenu riječ. Sve je prisutne pozvao da 21. svibnja dođu u Mostar na svetkovinu Marije Majke Crkve, kada će se svečanom misom zaključiti Godina biskupa Pavla Žanića i predstaviti zbornik njemu u čast.

Stoljetnica rođenja

Biskup je iznio crkvene razloge prijenosa Žanićevih posmrtnih ostataka iz Kaštel Novoga u Mostar. Nakon Jerkine smrti, 26. travnja 2008., počelo se razmišljati i razgovarati s njegovom širom obitelji o eventualnom prijenosu njegovih posmrtnih ostataka u Mostar. Kada se uvidjelo da nema primjedbi obitelji, da je crkveni pisani kanon o biskupovu pokopu u katedrali stabilniji od njegove obične usmene želje, trenutačno izražene, da ni više vlasti ne bi imale nikakvih primjedaba, odlučeno je da se pristupi konkretnu prijenosu u povodu stoljetnice njegova rođenja, 2018, piše Večernji list BIH./HMS/

You may also like

Hot News