Posveta župne crkve u Turbetu

By

O 40. obljetnici osnutka župe Sv. Josipa u Turbetu kod Travnika, 29. srpnja, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, posvetio je župnu crkvu.

Na misi prigodom posvete crkve koja je bila dupke ispunjena vjernicima, uz biskupa je koncelebriralo 20 svećenika, a liturgijskim obredima ravnao je vlč. Željko Marić.

Kako nalaže obrednik, nazočni su se okupili ispred crkve gdje je na početku sve pozdravio župnik vlč. Nikola Lovrić izrazivši dobrodošlicu. Ukratko je predstavio povijest župe, osnovane prije četiri desetljeća ukazavši kako su katolički korijeni ovdje puno dublji, a vežu se uz vjerničku zajednicu u Podkraju.

Misa i svečanost posvete nastavljeni su unutar crkvenoga zdanja gdje je biskup uputio prigodnu propovijed.

Oslanjajući se na misna čitanja ukazao je na simboliku crkve kao građevine u kojoj se okuplja živa zajednica Crkva. Posvijestio je kako je bogomolja mjesto koje upućuje da “živi Bog boravi među nama”. “Ona je mjesto gdje se slavi euharistija i gdje se čuva euharistija. Na taj način crkva svjedoči o Božjoj nazočnosti među ljudima (…) Stoga ona nudi i odgovore na ona najvažnija ljudska pitanja o smislu života”, rekao je biskup Pero naglasivši kako nedjeljna misa i crkveno zvono koje poziva na molitvu, daju ritam svakodnevnom čovjekovu življenju.

Prilikom posvete u oltar su ugrađene moći svetog Viktora, svećenika i mučenika.

Na kraju mise kum crkve Anto Nikić, predao je mons. Sudaru prigodni dar, a biskup je pozvao nazočne da njeguju i osnažuju ljubav prema svome rodnom kraju te se utječu svom nebeskom zaštitniku kako bi opstali na ovim prostorima.

Poslije mise bio je pripravljen ručak za sve koji su hladovinu našli pod šatorima postavljenim oko crkve. Ugođaj su upotpunili zvuci narodnoga melosa.

Inače, župa Sv. Josipa Radnika u Turbetu osnovana je 1977. odvajanjem od župe Podkraj. Gradanja župne crkve započeta je 1991., za vrijeme župnikovanja vlč. Vinka Trogrlića. Tijekom posljednjega rata, najprije su srpske snage granatirale i crkvu i župnu kuću 1992., da bi ih potom 1993. bošnjačke snage devastirale.

Broj župljana od prijeratnih (1991.) 1 640, došao je, prema posljednjem popisu iz božićnog blagoslova obitelji 2016., na 292. Stoga je događaj posvete crkve zasigurno ohrabrenje ovoj maloj vjerničkoj zajednici.

KT

You may also like

Hot News