Poticaj biskupa Komarice za ovogodišnje oblikovanje svibanjskih pobožnosti

By

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica uoči početka svibnja – Gospina mjeseca, odaslao je poticaj za ovogodišnje oblikovanje svibanjskih pobožnosti u čast presvete Djevice i Bogorodice Marije. Njegov poticaj prenosimo u cijelosti.

Draga braćo svećenici, sestre redovnice i Kristovi vjernici laici,
svima nam je dobro poznata osobita ljubav našeg vjerničkog puka prema Blaženoj Djevici Mariji. To je u duhu i službenog nauka Crkve, koji izrijekom „opominje sve sinove Crkve da plemenito promiču štovanje prema Blaženoj Djevici, osobito liturgijsko, i da uvelike cijene praksu i pobožne vježbe prema njoj što ih je tokom vjekova preporučilo učiteljstvo Crkve“ (LG 67). Spomenute „pobožne vježbe“ kršćanski puk prakticira već stoljećima osobito u mjesecima svibnju i listopadu, kako u svojim crkvama, tako i u svojim domovima.

1. Pred nama je „Gospin mjesec“ svibanj, koji ove godine dočekujemo u još uvijek trajućoj, pogubnoj pandemiji koronavirusa. I u ovakvom vremenu dobro je da se podsjetimo na neke od brojnih riječi koje su o štovanju Gospe izrekli pape tijekom prošlog pola stoljeća.

Sveti papa Pavao VI. izdao je posebnu encikliku o mjesecu svibnju (Mense Maio). Evo nekoliko rečenica iz te enciklike: „Uoči početka mjeseca svibnja, koji kršćanski vjernici još odavno običavaju posvetiti Bogorodici Mariji, kliče naše srce ispunjeno radošću pri pomisli na ganutljive izraze vjere i ljubavi, koje se po svemu svijetu – iz obiteljskih domova i crkava revnije i usrdnije uzdižu u čast Kraljice Neba. Te i takve pobožnosti, povezane s mjesecom svibnjem, nama su veoma dragocjene i pune utjehe, jer u sebi uključuju veliko štovanje Blažene Djevice Marije i donose tako velike plodove. Trajno traženje utočišta u Gospinu zagovoru, ujedno je traženje Krista, koji se nalazi u njezinom majčinskom zagrljaju kao naš Spasitelj, kojemu se ljudi, prisiljeni mukama u svojim dušama i srcima, u zbunjenostima i nesigurnostima ovog vremena, moraju okretati kao luci spasenja.“

A sveti papa Ivan Pavao II. je u jednoj od svojih brojnih molitvi Presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji (godine 1987.) molio ovako: „Budi pozdravljana, Djevice Mariji, Majko našeg Spasitelja, Majko Crkve i naša Majko! (…)

K tebi dolaze zdravi i sretni; sačuvaj u njima radost i zahvalnost i učini ih osjetljivim i spremnim da pomažu ljudima – bliskim i udaljenim – koji su u nevoljama.

K tebi dolaze bolesni; oni mole za ozdravljenje duše i tijela. Pomognii im nositi njihove bolesti, ublaži njihove patnje i izmoli im utjehu i ozdravljenje.

Tebi su upućeni pogledi osamljenih i napuštenih, pred Tobom plaču žalosti. Daj da iskuse kako si Ti pod Križem postala našom Majkom i majčinski si blizu osobito onima kojima je najpotrebnija Tvoja pomoć.“ (…)

Papa Benedikt XVI. je ovako pisao:
„Djevica Marija je došla s Neba (u Fatimi) da nas podsjeti na istine Evanđelja.“
„Marija stoji pred nama kao znak utjehe, ohrabrenja i nade. Ona nam se obraća i veli: ‘Imajte hrabrosti okuražiti se za druženje s Bogom. Probajte! Nemojte Ga se bojati. Imajte odvažnosti vjerovati Bogu! Imajte odvažnosti posvetiti se dobru … jer se Božja dobrota nikada ne iscrpljuje’.“

2. Papa Franjo je ovih dana (25. 4. 2020.), kako ste mogli već saznati iz raznih medijskih izvora, uputio svoje Pismo vjernicima za mjesec svibanj 2020. U njemu nas on sve poziva da tijekom tog „Gospinog mjeseca“ svakodnevno molimo krunicu protiv aktualne pandemije koronavirusa. Papa između ostalog piše:

„Bliži se mjesec svibanj u kojem Božji narod osobito snažno izražava svoju ljubav i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Tradicionalno se u tom mjesecu krunica moli kod kuće, u obitelji. Ograničenja nametnuta zbog pandemije ‘prisiljavaju nas’ više cijeniti taj obiteljski vid krunice, pa i u pogledu duhovnosti.

Želim stoga, svima predložiti da ponovno otkriju ljepotu moljenja krunice kod kuće u mjesecu svibnju. To se može činiti zajedno ili pak pojedinačno; vi sami odlučite već prema vlastitom prilikama vrjednujući obje mogućnosti… Lako je pa i na internetu, pronaći dobre predloške koje ćete u molitvi moći slijediti.“

Papa je također ponudio dvije molitve Majci Božjoj, s izričitom željom da se izmole nakon moljenja krunice. Nadodao je, kako će ih i on osobno moliti u mjesecu svibnju, u duhovnom jedinstvu sa svima nama.

3. Poslušni Svetom Ocu, pozivam sve Vas, braću svećenike i redovnike, sestre redovnice i sve vas Kristove vjernike laike, da se – svatko na svome mjestu, u svojoj ulozi i životnom okruženju – osobno odazove papinom pozivu, te se na najprikladniji način, zajedno s drugima uključi tijekom mjeseca svibnja u planetarnu svakodnevnu molitvu dragoj Gospi, Majci Crkve, Zdravlju bolesnih, Pomoćnici kršćana i Kraljici svibnja da ona „moli za nas Boga, Oca milosrđa, da se završi ova teška kušnja i da nam ponovno svanu nada i mir“.

Molim braću župnike i upravitelje župa, kao i samostanske poglavare da članove svojih zajednica upoznaju s ovom Papinom željom i sa spremnošću naše biskupijske zajednice da ju ispunimo! Tekst obje papine molitve donosim kako slijedi:Prva molitvaO Marijo,ti na našem putovanjutrajno blistaš kao znak spasenja i nade.Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih,koja si podno križa bila pridružena Isusovoj boli,ostavši stamena u svojoj vjeri.Ti, Najvjernija zagovornice naša,znaš što nam je potrebno;sigurni smo da ćeš,kao nekoć u Kani Galilejskoj,providjeti da se nakon ovoga časa kušnjevrate radost i slavlje.Pomozi nam, Majko Božje ljubavi,suobličiti se Očevoj voljii činiti ono što nam kaže Isus,koji je na sebe uzeo naša trpljenjai preuzeo teret naših bolida nas po križu dovedek radosti Uskrsnuća. Amen.Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice.Ne odbij nam molbe u potrebama našim,nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi,Djevice slavna i blagoslovljena.
Druga molitva„Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice.“U ovim mučnim okolnostima, bremenitim trpljenjima i tjeskobama,koje zahvaćaju svijet,utječemo se tebi, Majko Božja i Majko naša,i pod tvojom zaštitom tražimo utočište.Djevice Marijo,svrni svoje milostive oči na nas u ovoj posvudašnjoj zarazi;ohrabri ustrašene i ožalošćene,koji oplakuju svoje voljene koji su umrlii koji su pokopani na način koji ranjava dušu.Budi na pomoć svima koje obuzima tjeskoba zbog bolesnihkojima, da bi se spriječilo širenje bolesti, ne mogu biti blizu.Vrati pouzdanje onima koji su u strahu za neizvjesnu budućnost,za posao i za posljedice u gospodarstvu.Majko Božja i Majko naša, moli za nas Boga, Oca milosrđa,da se završi ova teška kušnjai da nam ponovno svanu nada i mir.Kao nekoć u Kani, zauzmi se kod svojega božanskoga Sinai zamoli ga da utješi obitelji bolesnih i umrlihi njihova srca òtvori daru pouzdanja.Zaštiti liječnike, medicinske sestre i sve osoblje u zdravstvu,dragovoljce koji su u ovim vremenima velike i žurne potrebeu neposrednoj opasnostii izlažu svoj život pogibelji kako bi spasili živote drugih.Prati njihove neustrašive naporei podari im snagu, dobrostivost i zdravlje.Budi uz one koji danonoćno dvore bolesne,kao i uz svećenike koji s pastoralnom brižnošću i evanđeoskom zauzetošćunastoje svima pomoći i svima biti blizu.Blažena Djevice, daruj svjetlo uma ljudima u znanostida uzmognu pronaći prikladna rješenja za svladavanje ove zaraze.Pomozi odgovornima u državnoj vlastida djeluju mudro, brižno i velikodušno,kako bi pritjecali u pomoć onima koji su lišeni osnovnih potreba za život,te, zagledani u buduće i vođeni duhom solidarnosti,mogli pronalaziti prave putove društvene i gospodarske obnove.Marijo Presveta, zahvati savjesti odgovornihda golema sredstva koja se ulažu u razvoj i usavršavanje oružjabudu preusmjerena na razvoj znanstvenih istraživanjakoja bi u budućnosti zapriječila slične nepogode.Preljubljena Majko,daj da u svijetu poraste osjećaj pripadnosti zajedničkoj velikoj obiteljii svijest o onome što nas ujedinjuje,da bismo, vođeni duhom bratstva i solidarnosti,u tolikim oblicima siromaštva i u bijedama životamogli priteći u pomoć svim potrebitima.Okrijepi nas da budemo čvrsti u vjeri,ustrajni u služenju i postojani u molitvi.Marijo, Utjeho žalosnih,prigrli svu svoju nevoljnu djecu i izmoli nam kod Gospodinada ispruži svoju svemoćnu rukui oslòbodi nas ove užasne pandemije,kako bi život iznova zadobio vedrinu redovitoga tijeka.Pouzdajemo se u tebe,koja blistaš na našemu putu kao znak spasenja i nade,o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. Amen.


Uz molitvu otajstava krunice i ove papine molitve neka se gdje i kada je moguće izmole Gospine ‘Lauretanske litanije’ i zapjeva koja od poznatih pjesama u čast Gospi, kojoj upućujemo i ove riječi jedne od njih: „Ti si nam Zvijezda, jedina nada, posred zemaljske tuge i jada. Koji se tebi utječe, utjehu slatku naći će.“

Po moćnom zagovoru naše nebeske Majke i Odvjetnice, Presvete Djevice  i Bogorodice Marije, neka Vas sve blagoslovi Trojedini Bog Otac i Sin i Duh Sveti.

J.P., KT

You may also like

Hot News