Pravo glasa biće omogućeno svima koji budu u izolaciji

By

Usvojene su nove izmjene pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini. Središnje izborno povjerenstvo odlučilo je – pravo glasa biće omogućeno svima koji budu u izolaciji, čak i ako ne budu imali službeno rješenje. Izmijenjen je i način glasanja iz inozemstva, ali samo za pojedine zemlje.

Glasači u zemljama koje s BiH nemaju prohodnu poštu moći će svoje listiće dostaviti u nadležni DKP, umjesto direktno SIP-u, kako bi njihovi glasovi mogli stići na vrijeme. Poput birača iz Mađarske, Finske, Kanade ili Australije.

Dopunjena je i ranija odluka, tako da je omogućeno glasanje onima koji nemaju rješenje o izolaciji, ali su suspektni na korona virus.

“Postoji značajan broj građana koji imaju biračko pravo, izolirani su, ne smiju napustiti svoju kuću, slušaju preporuke, pa hoćete li mu uskratiti pravo na glasanje? Ne ,nećete, zato ćete propisati evo ovo. Moguće je da mu nije izdato rješenje o izolaciji, ali potrebno je da podnese zahtjev i Izborno povjerenstvo utvrdi da se nalazi na evidenciji nadležnih organa”, kaže Vanja Bjelica Prutina, član SIP BiH.

U SIP-u odbacuju špekulacije da će promatračima na bilo koji način biti uskraćeno pravo da kontrolišu izborni proces. Poručuju -poštovat će se Izborni zakon BiH.

“Ovo Središnje izborno povjerenstvo niti je ikada izdalo bilo kakvu instrukciju, niti će je izdati koja će ići protiv Izbornog zakona BiH. S ovog mjesta, onima koji iznose u javnost takve neistine, želim da poručim da nikakva pisana instrukcija, nikakvo usmeno tumačenje koje će ići protiv bilo koje odredbe Izbornog zakona s ovog mjesta neće otići”, poručuje Željko Bakalar, predsjednik SIP BiH.

You may also like

Hot News