Preminuo Dragan Ćurčić, general HVO-a i zapovjednik Postrojbe za posebne namjene ‘Ludvig Pavlović’

By

General HVO-a i zapovjednik Postrojbe za posebne namjene ‘Ludvig Pavlović’ Dragan Čurčić preminuo je u nedjelju ujutro u Mostaru.

Dragan Ćurčić rođen je 1. rujna 1965. kod Zenice u Bosni i Hercegovini. Školovao se u Zagrebu (Vojna akademija kopnene vojske) i Beogradu i Sarajevu.

On je pobjegao iz JNA početkom 1992. godine, a potom se u Vrgorcu pridružio pukovniji ‘Kralj Tomislav’ koju je vodio Nijaz Batlak – Daidža (Mate Šarlija) . Pukovnija “Kralj Tomislav” inače je odgovorna presijecanje juga Hrvatske u borbenim operacijama protiv JNA i izlazak srpsko-crnogorskog agresora na Pelješac.

Iz Pukovnije ‘Kralj Tomislav’ nastala je postrojba za posebne namjene ‘Ludvig Pavlović’ čiji je Ćurčić zapovjednik postao nakon pogibije Božana Šimovića u operaciji “Bura”.

PPN ‘Ludvig Pavlović’ doprinijela je u akcijama i operacijama HVO-a za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a posebice u Operaciji Cincar, Operaciji Zima ’94., Operaciji Ljeto ’95. i Operaciji Maestral.

Ćurčić je kasnije postao i članom Glavnog stožera HVO-a. Nakon Daytona bio je dozapovjednik Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije BiH. Spominjan je i kao jedan od generala HVO-a za koje Tužiteljstvo BiH ima spremnu optužnicu zbog navodnih ratnih zločina nad Bošnjacima u Čapljini i Stocu koje je istraživao Haški tribunal, no ta optužnica nikada nije podignuta.

Izvor: narod.hr

You may also like

Hot News