Preminuo meteorolog Milan Sijerković

By

Milan Sijerković (83) legendarni hrvatski meteorolog preminuo je u ponedjeljak, objavilo je Hrvatsko meteorološko društvo

‘Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto’, napisale su kolege meteorolozi.

Sijerković će ostati upamćen kao hrvatski meteorolog svih vremena. Široj javnosti je poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radio je od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV.

Prognozu je popularizirao provlačeći kroz nju pučke poslovice o vremenu. Sijerković ih je godinama sakupljao i trudio se da ne padnu u zaborav. (Sveta Kata, snig na vrata, veta Foška ledom rošta, Kakvo fašnik vrijeme ima, tak se ravna i korizma…) Sve ih je objedinio u knjizi ‘Pučko vremenoslovlje’.

Od njega se na Facebooku oprostila kolegica Dunja Mazzocco Drvar napisavši da je prije mjesec dana pisala pogovor za njegovu novu knjigu.

‘Nisam znala da će biti i posljednja. Zbogom, učitelju, obećajem Ti da će Tvoje nasljeđe nastaviti živjeti’, napisal je Mazzocco Drvar.

Rođen je 1935. u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu.

Radio je kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode. Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova.

Milan Sijerković

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.

tportal.hr

You may also like

Hot News