<

Preminuo poznati glumac Božidar Alić

Noćas je nakon teške bolesti preminuo televizijski, filmski i kazališni glumac Božidar Alić. Vijest je potvrdila njegova supruga.

‘Malo prije mi je prijatelj javio da je noćas umro Božidar Alić. Neka mu je laka hrvatska gruda. Počivao u miru Božjem’, napisao je na Facebooku Pero Kovačević.

Božidar Alić rođen je u Zagrebu 1954. godine. Od malih nogu se pripremao da postane glumac. U osnovnoj školi se upisao u Pionirsko kazalište PIK. U rodnom gradu završio je Akademiju dramske umjetnosti. Studirao je s Miljenkom Androić, Pericom Martinović te Ivom Gregurevićem. U studentskim danima pojavio se na Dubrovačkim ljetnim igrama u ‘Hamletu’. Stručno se usavršavao u Piccolo teatru u Milanu kod slavnog Giorgia Strehlera. Godine 1977. debitirao je u drugoj glavnoj muškoj ulozi u ‘Akciji stadion’ te je glumio u brojnim hrvatskim filmovima i kazališnim predstavama.

S Mirom Furlan snimio je televizijsku dramu ‘Istarska rapsodija’ u režiji Danijela Marušića, a 1979. glumio je u filmu ‘Živi bili pa vidjeli’ kao Mate Alić. Nakon toga je dobio angažman u televizijskoj drami ‘Obiteljski album’, a 1983. godine pojavio se u filmu ‘U logoru’. Tu ulogu mnogi ističu kao ponajbolju i najvažniju u njegovoj karijeri. Iste godine dobio je glavnu ulogu u Tadićevom filmu ‘Treći ključ’. Godine 1986. glumio je u seriji ‘Putovanje u Vučjak’, a 1988. godine u filmu ‘Eksperiment profesora Hinčića’ te 1992. u filmu ‘Kamenita vrata’. Iza njega su i uloge u filmovima ‘Olovna pričest’, ‘Agonija’, ‘Milost mora’ itd.

Mlađe generacije glumca se vjerojatno sjećaju i po ulozi Karla pl. Ratkaja iz serije ‘Ponos Ratkajevih’, a pojavio se i u serijama ‘Zabranjena ljubav, najbolje godine’, ‘Obični ljudi’ i mnogim drugima.

Serija 'Ponos Ratkajevih'
Serija ‘Ponos Ratkajevih’

Bavio se i glazbom te je u pratnji pijanista Branka Bulića Bule održao niz koncerata pjevajući standarde Franka Sinatre i talijanske kancone, a surađivao je i s Arsenom Dedićem i snimio CD s Matijom Dedićem, snimio domoljubnu pjesmu s Ćirom Blaževićem i Marijanom Banom te ostvario suradnju s Prljavim kazalištem. Njegov glas je mnogima prepoznatljiv jer je na radiju snimio preko tisuću dramskih tekstova, a često je i recitirao pojedine pisce. Kada je krenuo Domovinski rat, pridružio se udruzi Croatian Art Forces.

Još kao student ušao je u brak sa zagrebačkom novinarkom Selmom Oruč. Ljubav nije dugo potrajala. S 15 godina mlađom Sandom Maroš zaručio se nakon samo tri dana od upoznavanja, a vjenčali su se 2007. godine. Sina Ratimira Mariju dobio je 2010. godine.

tportal
Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

izvor:tportal.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Vlč. Marko Škraba iz Uskoplja imenovan vicerektorom Zavoda sv. Jeronima

Read Next

Vijeće ministara zasjeda izvanredno: Što će BiH poduzeti s novim valom migranata?

Follow On Instagram