Proslava patrona u župi Gorice

By

U petak 17. siječnja župa Gorice proslavila je svog zaštitnika Sv. Antu Pustinjaka i tom prigodom misno slavlje predvodio je vlč. Đuro Živković.

Na svečanom misnom slavlju u koncelebraciji s  vlč. Živkovićem bilo je 14 svećenika.

Na početku euharistijskog slavlja župnik domaćin vlč. Marko Ikić pozdravio je sve nazočne.

U prigodnoj homiliji vlč. Đuro naglasio je veliku žrtvu i odricanje Sv. Antuna Pustinjaka. „Đavao ga je želio odvratiti od njegove dobre odluke predbacivši mu da imetak koji želi pobijeliti sirotinji, razbacuje se imanjem kojeg je imao dosta, u izobilju. Ta borba protiv napasti podigla je sveca do ruba savršenstva. Što su bile jače napasti Antun je sve više pokorio svoje tijelo. Znao je kontrolirati sva svoja osjetila. Kasno je lijegao, a rano ustajao. Na taj način izbjegavao je i zle misli i sklonosti. Mnogi su ga odlučili slijediti u pustinji. Tako se oko njegove kućice nastani više pustinjaka, kojima je Antun bio kao otac. On ih je sve upućivao na dobro i pokazao im iz vlastita iskustva kao se služiti zemaljskim dobrima i Bogu dobro odgovoriti“, kazao je propovjednik.

Misno slavlje bilo je praćeno liturgijskim pjevanjem, a nazočilo je oko 160 vjernika.

Župa Gorice danas broji 160 obitelji s oko 290 vjernika. Prije posljednjeg rata imala je oko 2 000 vjernika, a 2001 samo 171 vjernika. U vrijeme rata svi su župu napustili, koji to nisu učinili bili su ubijeni.  U zadnjem ratu u ovoj maloj župi poginulo je 27 osoba. Svi crkveni objekti, župna  crkva i kuća bili su uništeni, ali sve se poslije nanovo izgradilo.

Ivan Ravlić/KT

You may also like

Hot News