Provesti izmjene izbornog zakona, Hrvati ostaju vezivno tkivo BiH

By

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sudjelovali su danas Bruxellesu na Sumitu predsjednika Europskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana, pnosi Hrvatski Medijski Servis.

Dužnosnici Europske unije (EU), na čelu s domaćinom predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, ovom prigodom ponovili su stav da Europski parlament želi biti dio procesa i donošenja odluka, ističući da je europski put BiH važan dio budućnosti EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozdravio je, u ime Republike Hrvatske, zemlje predsjedavajuće EU, Izaslanstvo PSBiH, te naglasio da je proširenje jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović tijekom obraćanja na Sumitu istaknuo je kako bi kandidatski status za BiH relaksirao unutarnje probleme s kojima se BiH suočava, napomenuvši kako je BiH očekivala kandidatski status tijekom 2018. godine, slijedeći predavanje aplikacije za članstvo.

Govoreći o razdoblju ispred nas, dr. Čović je naglasio očekivanja za dobivanje kandidatskog statusa, u susret Samitu EU i Zapadnog Balkana u svibnju 2020. godine, u sklopu hrvatskog predsjedanja EU.

“Sada nakon uspostave vlastina na državnoj razini treba provesti izmjene izbornog zakona i za grad Mostar, Dom naroda i Predsjedništvo BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Ako bismo to napravila u prva tri mjeseca ove godine, a čini se da postoji raspoloženje za to, onda bismo mogli pravu reformsku agendu”, rekao je Čović.

Istaknuo je da su u BiH službeno svi za europske integracije, dok za euroatlantske integracije već kod nekih postoji otpor, ali da neki priželjkuju separatizam i odvajanje od BiH, neki žele unitarizam, “a jedino onda Hrvati ostaju vezivno tkivo kako bi BiH živjela, ali ja to ne bih naglašavao, to su negativnosti koje nas prate, želim gledati optimististočno”, rekao je Čović.

Na kraju Samita usvojena je Zajednička deklaracija predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, zajedno sa predsjednikom Europskog parlamenta i predsjednikom Sabora Republike Hrvatske, koja trenutno predsjeda Vijećem EU, kojom je još jednom potvrđena nesumnjiva EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana./HMS/

You may also like

Hot News