PRVI HRVATSKI PILOT Dragutin Novak rođen je prije točno 126 godina

By

Prvi hrvatski pilot Dragutin Novak, skromni svestrani i samozatajni mehaničar ušao je u našu kulturno-tehničku povijest i baštinu kao prvi hrvatski zrakoplovac, pilot aviona. Novak je rođen na današnji dan 1892. godine.

Dragutin Novak rođen je u Zagrebu 16. veljače 1892. godine u Ilici 19. Rano ostavši bez roditelja, školuje se za preciznog mehaničara u Tropavi u Šleskoj, a po povratku u Zagreb, upoznavši prvog hrvatskog konstruktora aviona, već poznatog inovatora ing. Slavoljuba Penkalu, postaje avijatičar na njegovu avionu i ulazi u plejadu prvih europskih letača. Na originalnim fotografijama ostali su zabilježeni njegovi letovi avionom u Zagrebu i Osijeku.

Pobjedama na zrakoplovnim priredbama u Budimpešti 1912. i Grazu 1913. godine, postaje vrhunski europski pilot. Drago Novak pronio je glas Zagreba i Hrvatske sudjelujući na velikim natjecanjima kao letač na avionima zagrebačkog poduzetnika Mihaila Merčepa, vlasnika fotografskog ateljea, koje su avione za njega konstruirali Slovenci braća Edvard i Jože Rusjan, koji su iz Slovenije došli na rad u prvu hrvatsku radionicu aviona u Zagrebu.

Velike zasluge u izradi konstrukcija aviona imao je Dragutin Novak, koji je kao odličan poznavatelj motora, a usto i pilot, pridonio sigurnom letu tih aviona.

Foto: krizevci.net

Za vrijeme I. svjetskog rata mobiliziran je u austrijsko vojno zrakoplovstvo gdje je postao priznatim nastavnikom-instruktorom za obuku letenja austrijskih vojnih pilota, a nakon što je u jednoj od borbenoj akcija, prilikom eksplozije projektila u blizini njegovog aviona, izgubio sluh na jedno uho.

Poslije I. svjetskog rata, u Kraljevini SHS nije mogao dobiti odgovarajuće zaposlenje u avijaciji (odbili su ga bez obrazloženja), no zahvaljujući svojoj stručnosti probijao se kroz život obavljajući razne poslove, pa je dugi niz godina radio u križevačkoj električnoj centrali tzv. Munjari. Koristeći se svojim ‘zlatnim’ rukama, tehničkim smislom i organizatorskim sposobnostima postao je autobusnim i taxi poduzetnikom u Križevcima gdje se, sklopivši brak s Anđelom r. Pongrac iz Velikog Ravna, zadržao skoro 50 godina. Umro je u Zagrebu 31.listopada 1978. godine i pokopan na Mirogoju.

Izvor: krizevci.net

You may also like

Hot News