Puca bolnički sustav: ‘EU mora upotrijebiti municiju iz fonda’

By

Italija je u četvrtak prestigla Kinu, epicentar zaraze korana virusom, po broju umrlih. Tamošnji bolnički sustav opterećen je do točke pucanja a vlada se sprema produljiti karantenu.

Europska unija mora omogućiti izdavanje novih obveznica u sklopu borbe protiv krize koju je prouzročio korona virus, kazao je u petak talijanski ministar gospodarstva Roberto Gualtieri.

– Moramo omogućiti izdavanje europskih vrijednosnica koje bi svaka zemlja mogla koristiti pod istim uvjetima a bile bi vezane za borbu protiv korona virusa i njegovih posljedica u gospodarstvu – izjavio je Gualtieri za talijanski list Il Corriere della Sera.

– Suočeni smo sa simetričnim šokom kojeg nitko nije pošteđen i zato moramo inovativno koristiti raspoložive alate – istaknuo je.

U nastojanju da smanji štete gospodarstvu eurozone od financijskih potresa prouzročenih pandemijom, Europska središnja banka (ECB) u srijedu je pokrenula novi program kupnje obveveznica vrijedan 750 milijardi eura, podsjeća Reuters.

Gualtieri je izrazio zadovoljstvo takvim potezom ECB-a, ocijenivši ipak da monetarna politika nije dovoljna.

– Moramo smoći hrabrosti i kreirati zajedničku i koordiniranu proračunsku politiku koja će moći podupirati naše zdravstvene sustave – istaknuo je talijanski ministar.

Italija je u četvrtak prestigla Kinu, epicentar zaraze korana virusom, po broju umrlih. Tamošnji bolnički sustav opterećen je do točke pucanja a vlada se sprema produljiti karantenu, podsjeća Reuters. Premijer Giuseppe Conte u odvojenom je razgovoru danas izjavio da EU mora upotrijebiti “svu municiju” iz fonda za spašavanje, ‘teškog’ 500 milijardi eura, za borbu protiv ekonomske krize u Europi za vrijeme pandemije.

izvor:reuterst.com

You may also like

Hot News