Reprezentacija: Je li uopće bilo za očekivati dulju suradnju s Bajevićem?

By

‘Reprezentacija će imati drugog izbornika. Mislim da postoje dobri, ambiciozni treneri koji je mogu voditi. Ako bude trebala bilo kakva pomoć, ja sam tu… ionako sam dio stručne komisije saveza, rekao je Dušan Bajević uoči utakmice sa Nizozemskom u listopadu i tako u startu zaustavio spekulacije. To se, jasno, nije moralo dogoditi, ali Zmajevi pod njegovim vodstvom nisu izborili Euro pa je sve završilo u domeni ‘što bi bilo kad bilo’ priča. Hoće li onda njegovo zadnje okupljanje biti posebno, hoće li biti emotivno?
Preostale su tri utakmice do kraja godine. Najbolji bh. tim taj će ciklus započeti prijateljskim duelom protiv Irana, na programu 12. 11. na stadionu Asim Ferhatović Hase, a nakon toga slijede susreti u okviru Lige nacije – 15. 11. u Amsterdamu sa Nizozemskom i tri dana kasnije u Sarajevu sa nacionalnim timom Italije. Bit će to zadnje utakmice s Dušanom Bajevićem na klupi, tek njegove šesta, sedma i osma utakmica na kormilu. Tek, jer već odlazi. A priča se nije tako morala odigrati. Mogli smo reprezentaciju iduće godine gledati na drugom velikom natjecanju, na prvom Euru, ali nećemo – pa nam sada ne preostaje nego zapitati se ‘je li uopće bilo realno nadati se uspjehu s Bajevićem’?

Popularan izbor,
trenerska legenda

Bio je kraj prosinca 2019. kada je naša nogometna vlada za novog izbornika odabrala Dušana Bajevića. Bio je Princ s Neretve vrlo popularan izbor kojem skoro pa nitko nije mogao prigovoriti. Istinska trenerska legenda na klupi, najtrofejniji bh. trener bez premca. Odluka je donesena tri mjeseca prije nego je prvotno doigravanje sa Sjevernim Ircima trebalo biti odrađeno.

  • Presudila je moja velika želja da pomognem reprezentaciji u ovom važnom trenutku. Vjerujem da sa svojim znanjem i iskustvo mogu doprinije da se ispuni zacrtani cilj. Moramo se mobilizirati i formirati stručni stožer koji će ubuduće raditi na nekim stvarima koje se moraju popraviti kako bi se nadolazeće utakmice dočekale spremne, rekao je tada, nakon što je izabran.
    Dogodila se u međuvremenu korona pa je Bajević imao vremena smisliti taktiku za pomjereni meč protiv Sjevernih Iraca, polufinale doigravanja Lige nacija za plasman na pomjereni Euro.

Skupina koja se morala
proći… kaže tko?

Uoči Sjevernih Iraca svima je bilo jasno da mjesta za grešku nema. Ali isto tako, nakon poraza na penale, koje Bajević i društvo iz nekog razloga nisu vježbali, bilo je vidno i to da je malo tko očekivao da će priča tu stati – i prije finala. Je li to bio samo takav dojam, pretjerujemo li ako konstatiramo da su Sjeverni Irci podcijenjeni?
Kako god bilo, malo je tko očekivao da će priča s takvom legendom na klupi tako završiti i tu možda leži i najveći faktor razočarenja – činjenica da ni jedan Bajević nije mogao više izvući iz kadra kojeg je imao, a koji je kao morao proći kvalifikacijsku skupinu sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom, uopće se ne naći u situaciji da računa na opciju doigravanja. I to je ono što najviše boli – istina. Istina koju je vjerojatno iznio i Miralem Pjanić kada je nakon kvalifikacijskog poraza u Grčkoj konstatirao da je BiH ‘jedna osrednja reprezentacija’. Zašto smo se onda uopće nadali nečemu s Bajevićem?

Propuštena prilika?

Imao je Bajević sa svojim brojnim suradnicima vremena na pretek, dala mu ga je korona – no na koncu nije uspio. U razloge ovom prilikom nećemo ulaziti, već je to prožvakana tema. Samo ćemo konstatirati da će nakon nepune godine dana na poziciji i samo osam utakmica u tom periodu, Dušan Bajević dignuti sidro. Zvuči kao gubitak, kao propuštena prilika, no je li to bilo to?
Ukratko – i jeste i nije. Jeste – jer ipak je to bio on, Dušan Bajević. Vjerujemo da je bilo drukčije ovim njegovim debitantima (Cipetić, Tatar, Saničanin, Hadžikundić, Ahmedhodžić), jer njih je ipak pozvao Bajević! Nije – jer je opet bilo propusta, i Savezovih i propusta stožera, jer je na koncu završilo kao i na krajevima prethodnih deset propuštenih prilika u kvalifikacijskim kampanjama.

Zadnji popis

I što sada? Ništa. Treba pustiti čovjeka da završi posao do kraja, a on je to odlučio napraviti na način da sastavi kadar od 32 kandidata od kojih je šest igrača iz klubova Premijer lige BiH kojoj je za svojih dana u reprezentaciji vjerovao.

  • Želimo pružiti šansu igračima iz domaćeg prvenstva, a ova prijateljska utakmica nam može poslužiti da vidimo kako se oni snalaze kad je jača konkurencija i veći zahtjevi, izjavio je Bajević aludirajući na duel s Iranom.
    Sada više nije toliko ni bitno što zbog korone neće biti Edina Džeke, jer Bajevićeva epizoda s reprezentacijom u svom završnom činu nema rezultatske privlačnosti… i tu se nekako nakon svega nameće još jedno pitanje – je li ova reprezentativna epizoda uopće trebala Dušanju Bajeviću?
    Možda i nije u njegovim ranim sedamdesetima, ali isto tako bilo je i nekako pošteno da dobije priliku, odnosno da ju on prihvati. Čisto da vidimo kako će to izgledati./dnevni.ba/

You may also like

Hot News