Rusija odbacila Inzkovo izviješće

By

Veleposlanik Rusije prije Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja kritizirao je izvješće Valentina Inzka o stanju u Bosni i Hercegovini, a kojeg je visoki predstavnik danas predstavio tijelima UN-a.

Predstavnik Rusije obrušio se na izvješće kazavši kako predstavlja kritiku i prebacivanje krivice prema jednom narodu što ne predstavlja pravo stanje na terenu.

“Pažljivo smo slušali gospodina Inzka i žalimo što se njegovo izvješće nije promijenio na bolje. Srbi se kritiziraju za sve što se događa u BiH i to je postao standard. Srbi se krive za sve izazove i zato ovo izvješće ne predstavlja balans situacije. Inzko ignorira da većina problema nastaje zbog nedostatka dogovora tri naroda”, rekao je Nebenzja.

On je dodao da OHR treba ohrabriti razrješenje nesporazuma, a ne da plasira krivnju. Dodao je kako je vrijeme vanjskog upravljanja državom gotovo i da građani BiH zaslužuju sami odrediti svoju sudbinu.

“Ne prihvaćamo zaključak o zastoju napretka niti predstavljene uvjete za zatvaranje OHR-a. U našim očima, stanje u BiH je stabilno i ne predstavlja opasnost za međunarodnu stabilnost. Inzko traži izmišljene razloge kako bi opravdao zastarjeli protektorat nad neovisnom i suverenom državom. Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!”, poručeno je visokom predstavniku i tijelima UN-a.

On je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o euroatlantskim integracijama i da Inzko ne treba promovirati euroatlantsko članstvo BiH.

“Podsjećamo da Predsjedništvo određuje vanjsku politiku i da se ona treba voditi konsenzusom”, zaključio je predstavnik Rusije./HMS/

You may also like

Hot News