Sarajevo i ovo jutro najzagađeniji glavni grad na svijetu

By

Sarajevo je i ovog jutra najzagađeniji glavni grad na svijetu.

Kako je objavio AirVisual, indeks kvalitete zraka jutros u 8 sati iznosio je 484, što predstavlja opasnost po zdravlje.

Na drugom mjestu na ovoj listi je Dhaka, glavni grad Bangladeša, a treći je Dehli.

Na hitnoj telefonskoj sjednici Vlade Županije Sarajevo, jučer je, podsjećamo, proglašena posljednja epizoda – Uzbuna.

Mjere koje se poduzimaju u okviru epizode “uzbuna” su sljedeće:

– U zoni A: Zabrana kretanja automobila čiji dizel-motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih tijela uz asistenciju tijela MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu s člankom 95. Zakona o uređenju prometa na području Županije Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih poduzeća, vozila pravnih osoba koja za potrebe komunalnih poduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila s diplomatskim tablicama, vozila invalidnih osoba, taksi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: Izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu od dana donošenja Plana.

– Organizacija nastave u školama s ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prijevozu, a po potrebi obustava nastave.

– Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim osobama koji ista koriste u tehničkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „upozorenje“ i “pripravnost” u svim zonama Županije Sarajevo. Stanovništvo se upozorava da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, piše Dnevni avaz.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno s Vladom ŽS obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Iz udruženja Eko akcija naveli su da je ovakav zrak opasan za cjelokupno stanovništvo.

– Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom – navodi se u priopćenju./HMS/

You may also like

Hot News