Sarkofag bl. Alojzija Stepinca je siguran

By

„Nakon što se dogodio potres u Zagrebu, prvo smo zaštitili sarkofag bl. Alojzija Stepinca”, rekao je kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

SARKOFAG BL. ALOJZIJA STEPINCA FOTO: IKA

Ono što vjerničku javnost zanima jest sarkofag bl. Alojzija Stepinca – je li on siguran i što će biti s relikvijama? Mons. Ivan Hren je ustvrdio da je sarkofag siguran jer prvo što su nakon potresa učinili jest zaštita samog sarkofaga.

„Sarkofag bl. Stepinca najprije smo iznutra pojačali, osigurali smo ga željeznim šipkama, a izvana obložili dvostrukim fosnama. Krov je napravljen s kosinom kako bi sve što pada, palo na pod i ne bi imalo pritisak na sarkofag. Tako da je zapravo sarkofag itekako siguran. Ako svod bude padao, ne može pasti cijeli nego u komadima. Prije će oštećeni dijelovi pasti dolje u grobnicu gdje su pokopani zagrebački nadbiskupi, nego što bi oštetili zaštićeni sarkofag”, kazao je mons. Hren, ističući potrebu spuštanja u grobnicu kako bi se one zaštitile postavljanjem potpornja.

„Na jednom dijelu je dosta plitka grobnica pa moramo provjeriti i osigurati je kako nam skela koju ćemo postaviti iznad ne bi propala”, kaže mons. Hren.

Sarkofag nisu micali zbog stalnih podrhtavanja tla nakon 22. ožujka i najsigurnije je bilo zaštititi ga, a ne micati. Također, kako kaže mons. Hren, važno je bilo ukloniti sve kipove i umjetnine na sigurno. Rekao je kako je trenutačno najsigurniji dio u katedrali ispovjedaonica koja se nalazi lijevo na ulazu u katedralu i ondje su smješteni svi kipovi iz svetišta. Zaštita sarkofaga i premještanje kipova i umjetnina na sigurno učinjeni su u jednom danu, istaknuo je mons. Hren.

„Sada nam preostaje postaviti skelu iznad sarkofaga jer su i vitraji oštećeni i moramo ih skinuti”, svjedoči te dodaje kako je najveći strah od urušavanja vitraja i kompletnog svoda, apside u svetištu te kor.

J.Vr.,KT

You may also like

Hot News