Sjećanje na stradale branitelje u Domovinskom ratu – PORTAL KOCKICE <

Sjećanje na stradale branitelje u Domovinskom ratu

Dana 30.06.1995. godine na planini Šator, mjestu Lisa kosa život su izgubili pripadnici 44. samostalne domobranske bojne ”JF” iz Zenice, hrvatski vitezovi Marijan Jonjić, Anto Suknjov, Ljupko Kolak i Valentin Lekić. Nakon uspješno provedenih oslobodilačkih akcija Skok 1, Skok 2 postrojbe HVO ZP Vitez u sklopu Hrvatski snaga koje su činile HV i HVO, zaposjele su dominantne kote na jugozapadnoj bojišnici gdje su se vodile daljnje pripreme za operacije Ljeto i pobjedničku Oluju. U jednom od kontranapada snaga VRS u kojemu su pokušale da ovladaju planinom Šator došlo je do pogibije pripadnika HVO iz Zenice. Združenim aktivnostima Hrvatskih snaga napad je zaustavljen i bojišnica je stabilizirana i polako su stvarani uvjeti za operaciju Oluja i oslobodilačke operacije u BiH koje su dovele do konca rata.
U sjećanju na Marijana, Antu, Ljupka i Valentina kao i sve poginule pripadnike HVO danas je u župnoj crkvi sveti Juraj u Vitezu služena sveta misa.

Dražen Čolić

Dražen Čolić je rođen 19.07.1980. u Zenici. Zaposlen je kao tajnik HKD"Napredak" podružnice Zenica. Na portalu Kockice radi kao novinar- istraživač.

Read Previous

Prije 120 godina se 16 tisuća mladih posvetilo Srcu Isusovu!

Read Next

Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz Trinaestu nedjelju kroz godinu

Follow On Instagram