<

Španjolska vlada stopirala pokušaj lige da testiraju igrače na korona virus

Španjolska vlada je zaustavila pokušaj španjolske nogometne lige koja je htjela u utorak testirati igrače na korona virus pa ih početkom svibnja poslati na treninge.

La Liga, nadležna za 42 kluba prve i druge lige, na sve načine pokušava nastaviti prvenstvo prekinuto 13. ožujka.

Nakon što je u Španjolsku, zemlju s najviše oboljelih u Europi, stigao dodatni broj PCR testova za dijagnosticiranje korona virusa La Liga je došla na ideju testiranja nogometaša 28. travnja.

No španjolsko ministarstvo zdravstva, koje upravlja krizom u zemlji, odbilo je autorizirati La Ligu za testiranje igrača. La Liga je stoga poslala pismo klubovima obavijestivši ih kako se testiranje odgađa, a time i početak treniranja na stadionima.

Igrači se već sedmi vikend zaredom nalaze u svojim stanovima i kućama gdje individualno vježbaju. Namjera La Lige da testira nogometaše prije nego se testiraju zdravstveni radnici koji masovno obolijevaju dok liječe oboljele izazvalo je polemike u Španjolskoj. Od 207.000 inficiranih stanovnika 20 posto su medicinske sestre i liječnici. Zdravstveni radnici koji ne pokazuju simptome još uvijek se nisu testirali.

“Naša obveza je da budemo spremni kada nam jave da možemo nastaviti s treniranjem i igranjem”, rekao je Javier Tebas, predsjednik La Lige. “U interesu nam je da se vratimo u normalu kako bismo zaštitili svoju industriju i radna mjesta. Ne bude li prvenstvo nastavljeno imat ćemo gubitak od jedne milijarde eura, a bude li se igralo bez publike, ostat ćemo bez 300.000 eura”, dodao je.

Neki klubovi već su bili zakazali testiranje svojih igrača, no neki su odbili testiranje smatrajući ga nemoralnim u trenutku kada nedostaje dovoljan broj testova za zdravstvene radnike i ugrožene osobe. Drugoligaš Racing javno se usprotivio testiranju.

“Čini nam se neprikladnim podvrći se testovima kada ih nema dovoljno za one koji se na prvoj crti bore protiv epidemije”, priopćila je momčad Racing Santandera.

Sindikat španjolskih nogometaša prošli tjedan je poslao pismo ministarstvu zdravstva i državnom uredu za sport izrazivši zabrinutost namjerom brzog testiranja i najavljenim protokolom za vraćanje na treninge kojeg je izradila La Liga.

Ministar zdravstva Salvador Illa uvažio je njihovu primjedbu. “Želim ukazati na osjećaj odgovornosti mnogih profesionalnih sportaša koji su ukazali kako bi se korištenje PCR testova trebalo odvijati prema preporuci i redoslijedu zdravstvene službe”, izjavio je Illa na konferenciji za medije. Predsjednica državnog ureda za sport Irene Lozano također smatra da bi testiranje u utorak bilo preuranjeno.

La Liga u pismu klubovima nije navela novi datum testiranja, no napominje kako bi treninzi mogli početi kada istekne izvanredno stanje 10. svibnja.

Testiranje se mora obaviti 72 sata prije početka prve faze treninga pa bi u tom slučaju nogometaši bili testirani između 6. i 7. svibnja dobije li La Liga zeleno svjetlo ministarstva zdravstva.

Među njima i hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić ( Rayo Vallecano).

U nedjelju je broj novooboljelih korona virusom porastao 0,8 posto u odnosu na dan ranije, što je najniža stopa širenja virusa od izbijanja epidemije u Španjolskoj.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Rakitić:’Euro? Imam još o dosta toga porazgovarati s izbornikom’

Read Next

Šef europskog aviogiganta Airbus-a u pismu radnicima upozorio da kompaniji prijeti propast zbog koronakrize

Follow On Instagram