Tegeltija sa delegacijom MMF-a: Novi aranžman se očekuje u siječnju

By

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, koju je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri.

Riječi je bilo o planiranim aktivnostima i mjerama u okviru novog aranžmana sa ovom međunarodnom financijskom organizacijom, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom.

Tegeltija je upoznao predstavnike MMF-a o aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi sa posljedicama uzrokovanim pandemijom kornavirusa, navodeći da su trenutno resursi svih razina vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva, te podršku realnom sektoru.

Govoreći o novom aranžmanu sa MMF-om, Tegeltija je istakao da je potrebno zadržati stabilnost financijskog sektora, te posvećeno i temeljno nastaviti sa radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih poduzeća. Naglasio je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pažnju na privredne grane koje su najjače pogođene krizom.

Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost svih razina vlasti u BiH da, usprkos otežanom radu Misije uslijed pandemije, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine prosinca ove godine, te zaključenje novog aranžmana u siječnju 2021.

Predsjedavajući Vijeća ministara je zahvalio MMF-u na pomoći i efikasnom djelovanju u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo financiranje (RFI) na samom početku pandemije, te iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i financijske podrške BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

You may also like

Hot News