<

U EU stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom

U Europskoj uniji u srijedu (20. svibnja) je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljnjem pokušaju da se mladi obeshrabre u namjeri da počnu pušiti.

Zabrana aromatiziranih cigareta i duhanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, ali proizvodi s tržišnim udjelom većim od 3 posto – poput cigareta s okusom mentola – uživali su izuzetak do danas.

Regulacija je dio EU direktive za duhanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova.

Direktiva je takođe naložila da cigarete i duhanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja i da prekrivaju 65 posto prednjeg dijela i poleđine kutije. Države članice takođe mogu imati i ogoljena pakovanja.

Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Europska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU.

U EU, 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Europljana između 15 i 24 godine puši, prema podacima Europske komisije./RSE/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Novi edukativni sadržaji na Radimlji

Read Next

Komšić nosi u sebi gentsku averziju prema Hrvatima katolicima, neću ga više zvati na prijame, jer institucija u kojoj on sjedi mene ne prizna

Follow On Instagram