U Klopču pokraj Zenice proslavljen Patron župe

By

U nedjelju 11.rujna, 2016. upriličena je sveta misa povodom patrona župe Uzvišenje Sv. Križa u Klopču.

Izraze dobrodošlice i pozdrava uputio je župnik Pero Jurić zaželjevši okupljenima zajedništvo u molitvi, ljubavi i prijateljstvu. Osvrćući se na proteklo razdoblje, istaknuo je kako ovom obljetnicom treba osvježiti povijest te je pozvao na zahvalnost Bogu i ljudima na proteklom vremenu.

 

Lijepo je pod tim vidom promatrati ovih 41 godina zajedničkog hoda župljana ove župe i vjernika zeničkog kraja sa svojim svećenicima. Radujući se ovoj obljetnici zajedničkog hoda, bitno je podsjetiti da se on ne zaustavlja, nego se s nadom i pouzdanjem u Gospodina nastavlja.

Sam župnik, Pero Jurić, rođen je u okolici Tomislavgrada, zaređen 1973. u Zagrebu, 11 i pol godina služio na župi u Dubrovniku, 5 godina u Bolu na Braču, nakon čega 1990. godine, stiže u Zenicu u Župu Uzvišenja Sv. Križa (Klopče) gdje djeluje i služi već 26-tu godinu postavši, takoreći, jedna duša sa svojim župljanima, poznajući ih u dušu i proživljavajući s njima njihove radosti i boli, a zauzvrat je vrlo cijenjen od njih i drugih Zeničana zbog svoje srdačnosti, jednostavnosti, dobrote i britkog smisla za humor.

 

Na završetku Svete mise druženje nazočnih vjernika nastavljeno je uz okrjepu, zvuke narodnog melosa i igranje kola u crkvenom dvorištu.

patron-zupe-klopce

Župa Uzvišenja sv. Križa u zeničkom prigradskom naselju Klopče osnovana je odlukom vrhbosanskog nadbiskupa 1975. odvajanjem naselja Klopče i Perin Han od župe Crkvica. Od tada ima matice, a izgradnja crkve započela je 1982.

 

Dovršena je nakon rata, a vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić blagoslovio ju je 2007. Prema Šematizmu Vrhbosanske nadbiskupije za 2015., u Klopču je u 161 kućanstvu živjelo 359 katolika, za razliku od 1991. kada je ova župa brojala 1 450 katolika.
U pet zeničkih župa trenutno živi oko 6 500 Hrvata-katolika, za razliku od gotovo 25 000 prijeratnih. Taj broj se iz godine u godinu smanjuje, stariji živalj umire, a mladi zbog nedostatka posla svakodnevno napuštaju rodni grad. Stoga je bez perspektive Kristova Križa, zapravo, vrlo teško nazrijeti ikakvu svijetlu budućnost za katolike zeničkog kraja.

 

You may also like

Hot News