U Klopču pokraj Zenice proslavljen Patron župe

By

U nedjelju 11.rujna, 2016. upriličena je sveta misa povodom patrona župe Uzvišenje Sv. Križa u Klopču.

Izraze dobrodošlice i pozdrava uputio je župnik Pero Jurić zaželjevši okupljenima zajedništvo u molitvi, ljubavi i prijateljstvu. Osvrćući se na proteklo razdoblje, istaknuo je kako ovom obljetnicom treba osvježiti povijest te je pozvao na zahvalnost Bogu i ljudima na proteklom vremenu.

 

Lijepo je pod tim vidom promatrati ovih 41 godina zajedničkog hoda župljana ove župe i vjernika zeničkog kraja sa svojim svećenicima. Radujući se ovoj obljetnici zajedničkog hoda, bitno je podsjetiti da se on ne zaustavlja, nego se s nadom i pouzdanjem u Gospodina nastavlja.

Sam župnik, Pero Jurić, rođen je u okolici Tomislavgrada, zaređen 1973. u Zagrebu, 11 i pol godina služio na župi u Dubrovniku, 5 godina u Bolu na Braču, nakon čega 1990. godine, stiže u Zenicu u Župu Uzvišenja Sv. Križa (Klopče) gdje djeluje i služi već 26-tu godinu postavši, takoreći, jedna duša sa svojim župljanima, poznajući ih u dušu i proživljavajući s njima njihove radosti i boli, a zauzvrat je vrlo cijenjen od njih i drugih Zeničana zbog svoje srdačnosti, jednostavnosti, dobrote i britkog smisla za humor.

 

Na završetku Svete mise druženje nazočnih vjernika nastavljeno je uz okrjepu, zvuke narodnog melosa i igranje kola u crkvenom dvorištu.

patron-zupe-klopce

Župa Uzvišenja sv. Križa u zeničkom prigradskom naselju Klopče osnovana je odlukom vrhbosanskog nadbiskupa 1975. odvajanjem naselja Klopče i Perin Han od župe Crkvica. Od tada ima matice, a izgradnja crkve započela je 1982.

 

Dovršena je nakon rata, a vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić blagoslovio ju je 2007. Prema Šematizmu Vrhbosanske nadbiskupije za 2015., u Klopču je u 161 kućanstvu živjelo 359 katolika, za razliku od 1991. kada je ova župa brojala 1 450 katolika.
U pet zeničkih župa trenutno živi oko 6 500 Hrvata-katolika, za razliku od gotovo 25 000 prijeratnih. Taj broj se iz godine u godinu smanjuje, stariji živalj umire, a mladi zbog nedostatka posla svakodnevno napuštaju rodni grad. Stoga je bez perspektive Kristova Križa, zapravo, vrlo teško nazrijeti ikakvu svijetlu budućnost za katolike zeničkog kraja.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News