U Ravnom ronađena ploča oltarne pregrade iz 9. stoljeća

By

Arheologinja Snježana Vasilj, nakon višegodišnjih istraživanja lokaliteta Crkvina u Zavali u općini Ravno, došla je do veoma značajnog, mogli bismo reći, senzacionalnog otkrića, piše Večernji list BiH.

Jučer je prilikom nadzora konzervatorskih radova na prostoru male crkve otkrivena ploča oltarne pregrade sa zanimljivom kršćanskim motivom – ptice s aureolom i reljefom u frizu. Arheologinja Vasilj kazala je kako je tijekom istraživanja dokazano da se radi o lokalitetu iz romanike jer je najstarija crkva troapsidalna, odnosno iz tog razdoblja.

Iz nekog razloga crkva je srušena i gradi se mala crkva (jednoapsidalna). Na to ukazuju stećci koji su nalegli na ruševine druge jednoapsidalne druge crkve.

Ti stećci iskorišteni su za zidove najmlađe, treće crkve koja ne može biti starija od početka 16. stoljeća jer stećci ukazuju da je to vrijeme s kraja 15. stoljeća. To pokazuje i prikaz štita sa sedlom na jednom od tih stećaka.

Inače, troapsidalna crkva u Zavali jedinstvena je u BiH. Arheološki radovi obavljeni su uz potporu Općine Ravno i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Arheološko područje s ostacima nekoliko kulturnih dobara

Arheološko područje Crkvina u Zavali nalazi se na području općine Ravno, u selu Zavala, i na njemu se nalaze arheološki ostaci nekoliko kulturnih dobara. Proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Arheolozi Zemaljskoga muzeja koje je vodio Marko Vego i Zavičajnoga muzeja iz Trebinja 1957. godine na tome su lokalitetu obavili arheološka istraživanja.

U blizini se nalazi i nadaleko poznata spilja Vjetrenica./HMS/

You may also like

Hot News