U ŽUPNOJ CRKVI SV. JOSIP U ZENICI UPRILIČENA 4 MANIFESTACIJA “DUHA ASIZA”

By

U Zenici je u subotu 17.lipnja 2015.godine upriličena 4 manifestacija “Duha Asiza” i ujedno obilježen jubilej povodom pete godine postojanja Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici.

Naime Papa Ivan Pavao II okupio je 1986. godine u Asizu 70 predstavnika mnogoljudnih religija da upute Bogu jedinstvenu poruku mira. Ovakva druženja kao što je manifestacija Duh Asiza su znak da se međusobno upoznajemo, dijelimo svoja iskustva i uvažavamo.

Zenička povelja mira koja je svečano potpisana prošle godine je priznanje koje će se dodjeljivati zaslužnim djelatnicima na polju međureligijskog dijaloga. Na svečanoj manifestaciji je po prvi put uručena dr.don. Tomislavu Mlakiću predstojniku Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Svoju poruku mira kazao je i mr.Jakub ef. Salkica glavni zenički imam, kazavši kako ovaj događaj koji organiziramo zajedno ima za cilj da svi u duhu tolerancije i zajedništva živimo u ovim prostorima i da nam na koncu budućnost bude mnogo bolja.

20151017_191522

 

 

 

 

20151017_193051

 

 

Nastupe na manifestaciji su zabilježili Hor Pravoslavne bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski”, Katedralni mješoviti zbor” Josip Štadler”, Hor Medžlisa islamske 20151017_200015zajednice iz Sarajeva, Vokalni ansambl jevrejske zajednice u Sarajevu, te muzička skupina “Novo Nebo”.

 

You may also like

Hot News