Upriličen koncert u čast Drage Kozomarića

By

U petak 15.10.2021. godine u organizaciji HKD Napredak Zenica u prostorijama KŠC-a Sv.Pavao Zenica upriličen je koncert u čast istaknutog folklornog Koreografa Drage Kozomarića.

Drago Kozomarić rođen je 26. lipnja 1934. godine u okolici Podrinja,  životni put iz Sarajeva odvesti će ga u grad čelika,vatre,i dima. Zbog poslovnih obaveza 1955. godine dolazi u Zenicu ne sluteći da će preseljenje omogućiti napredovanje u folklornoj i izvornoj glazbi koju je toliko volio. U to vrijeme u Zenici, djelovalo je desetak folklornih udruženja što mu je pogodovalo jer je imao više mogućnosti da predstavi svoje znanje folklornih igra. Drago Kozomarić je svojim radom nastojao ispoštovati sve tradicijske oblike i to veoma uspješno s puno ljubavi i poštovanja prema tradiciji. Za vrijeme svog profesionalnog angažmana u raznim folklornim udruženjima i kazalištu stvara koreografska djela koja ostaju u trajnom naslijeđu Bosansko-hercegovačke tradicije i kulture.

Za vrijeme svoje karijere koja je trajala pun 43   godine ostvario je brojna koreografska djela koja i danas postavljaju koreografi koji su prošli Draginu školu, stoga njegovo djelo i dalje živi kroz mlađe naraštaje.

Osobito je značajan Dragin rad u HKD Napredak Zenica, do uspostave ponovnog rada Napretkove podružnice u Zenici dolazi 1990. godine. Bio je to povijesni korak u obnovi kulture, običaja i tradicije hrvatskoga puka zeničkog kraja. Dio te misije bio je i Drago Kozomarić, uprava HKD Napredak Zenica  je koncertom točnije sjećanjem na Dragu Kozomarića željela iskazati iznimno poštovanje za sve ono što je učinio za zenički Napredak.

Predsjednik Napretkove podružnice Zenica kazao nam je da je projekt sjećanje na Dragu Kozomarića obuhvatio više segmenata organizaciju koncerta, izradu brošure o njegovim liku i djelu , izgradnja spomenika na njegovom grobnom mjestu koje stoji 20 godina neobilježeno te plaćanje grobne takse. Sve navedeno  smo uspješno priveli kraju osim spomenika koji će biti izgrađen do  blagdana  Svih Svetih kada će se održati misa zadušnica i upriličiti opijelo na grobnom mjestu Drage Kozomarića. Predsjednik se u svom obraćanju zahvalio svim sudionicima koncerta i onima koji su doprinijeli da se projekt privede kraju a osobito se zahvaljuje tajniku Napretkove podružnice Zenica gosp. Draženu Čoliću što je uložio ogromna trud u provedbi projekta.

Na koncertu su sudjelovali folklorni sastav HKD Napredak Vitez, vokalni sastav Lašvanske dive, Ansambl Bosnia Folk, KUD Željezara Zenica i pjevačka skupina Krčevljani iz Viteza.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo osobama koje su sudjelovale u određenim segmentima realizacije:

Prije svega našim dragim prijateljima iz kulturno -umjetničkih društava koji su svesrdno odazvali pozivu za sudjelovanje na koncertu.

 

Predsjednici HKD Napredak Vitez gospođi Gordani Mišković i gospodinu Zoranu Kupreškiću.

Predsjedniku Ansambla Bosnia Folk gospodinu Ahmedinu Husejinoviću;

Divnim damama iz vokalnog sastava Lašvanske dive;

Folklornom koreografu Arnu Kadriću KUD-a Željezara Zenica.

Na tehničkoj podršci:

Na pomoći pri pisanju projekta : Suzani Jonjić, Anji Brnić i Aniti Paurić.

Na realizaciji izgradnje spomenika: predsjedniku HKD Napredak Zenica gosp.Vlatku Rosiću.

Na prikupljanju podataka o liku i djelu Drage Kozomarića gospodi: Nail Kačar- Lili,

Fahrudin Jarić –Jare, Melih Karan, Dževad Mustafić, Miroljub Mijatović i Željko Čalić.

Na vizualizaciji brošure gosp.Dragan Vidović

Zorani Krstičević Mravak na redakturi, lekturi i korekturi teksta

Davorinu Bošnjakoviću na realizaciji projekta i Zoranu Ćuriću na tehničkoj podršci.

Na financijskoj podršci Vladi Republike Hrvatske i Središnjoj upravi HKD Napredak.

iznimno smo sretni što smo ovim projektom imali priliku saznati nešto više o Dragi Kozomariću. Sa svakim novim saznanjem bili samo dosita ponizni što ćemo malim dijelom doprinijeti da se ne zaboravi lik i djelo čovjeka kojeg možemo biti ponosi što je bio dio naše kulturne baštine.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News