Upriličen međureligijski susret mladih u Zenici

By

U subotu 22. kolovoza, u Zenici je u sklopu projekta „Koračajmo zajedno“, kojeg realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, upriličen međureligijski susret mladih koji se ogledao u posjetu vjerskim objektima i sportskom programu.

Foto: mladicentar.org

Ovaj događaj u suradnji s Odborom Međureligijskog vijeća u Zenici, okupio je 20-ak mladih različitih vjeroispovijesti, koji su aktivni u svojim vjerskim zajednicama. Cilj susreta bio je pružiti priliku mladima da se susretnu s vršnjacima drugih vjeroispovijesti, kroz upoznavanje kulturnih obilježja vjerskih zajednica te sportsko-rekreativni program.

Na početku, mlade je u ime organizatora pozdravila Nadežda Mojsilović, djelatnica NCM-a i koordinatorica na projektu Koračajmo zajedno. Uslijedio je zatim posjet franjevačkoj crkvi Sv. Ilije, gdje ih je dočekao župnik fra Marko Kepić. On ih je upoznao s arhitektonskom vrijednošću ove crkve, te djelovanjem franjevaca u Bosni i Hercegovini.

Posjet je nastavljen Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji. O važnosti ove džamije za zeničke vjernike te islamskoj tradiciji u ovom kraju mladima je govorio Kenan Hodžić, tajnik Odbora za međureligijsku suradnju.

Zatim su posjetili sinagogu, koja trenutno nema sakralnu funkciju, ali, kako se nalazi u vlasništvu Gradskog muzeja, koristi u svrhe organizacije različitih kulturnih događaja, s posebnim naglaskom na promociji jevrejske tradicije i kulture.

U pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice sudionike je dočekao jerej Marko Maleš koji ih je upoznao s povijesnom pozadinom ove crkve te hijerarhijskim ustrojem Srpske Pravoslavne crkve.

Nakon osvježenja, za mlade je upriličen sportski program u dvorištu Katoličkog školskog centra Sv. Pavao u Zenici, koji je vodio Mario Tucaković, djelatnik NCM-a. Sudionici susreta su kroz različite timske igre imali priliku ispitati svoje vještine koordinacije i brzine, razvijati timski duh, ali i doživjeti zabavne trenutke.

Iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., kako je navedeno na njihovoj stranici mladicentar.org, se nadaju kako će ovakvi susreti doprinijeti zajedništvu mladih te biti temelj za razvoj međusobnih prijateljstava i jačanje tolerancije i suživota u Gradu čelika.

J.P., KT

You may also like

Hot News