Vesna Škare-Ožbolt o Bernardićevoj inicijativi: Ovo je vrlo zbunjujuć i nevjerodostojan potez SDP-a

By

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražit će od Vlade i premijera Andreja Plenkovića reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice. U pripremi je SDP-ova interpelacija kojom će zahtijevati izmjene postojećih Vatikanskih ugovora, a ako Banski dvori odbace spomenuti zahtjev, SDP namjerava pokrenuti organiziranje savjetodavnog referenduma.

“U interpelaciji ćemo navesti da se situacija u Hrvatskoj uvelike razlikuje u odnosu na otprije dvadesetak godina, kada su zaključeni ugovori sa Svetom Stolicom. Hrvatska je u EU i NATO, svijet je drukčiji nego u devedesetima, a Katolička crkva i dalje ima nesrazmjerno velik utjecaj na ovdašnji školski sustav, medije, pravosuđe, i uz to prima golema financijska sredstva. Zato treba promijeniti postojeće Vatikanske ugovore, odnosno uskladiti ih s vremenima u kojima živimo”, rekao je član Predsjedništva SDP-a za Jutarnji List. 

Inače ovo nije prvi put kako SDP ili njegovi članovi traže promjenu tzv. Vatikanskih ugovora. Za vrijeme kampanje za predsjednika SDP-a tražio je to i Ranko Ostojić, a promjenu su ranije tražili članovi Amsterdamske koalicije (IDS, Glas i Pametno).

‘Ovo je vrlo zbunjujuć i nevjerodostojan potez SDP-a’

Odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt za Direktno je rekla kako je SDP-ova inicijativa vrlo zbunjujuća. “Naime, vladajuća većina i Vlada, dakle oni koji obnašaju vlast, pokreću reviziju međunarodnih ugovora, nikako oporba. Ona takve ugovore ni ne može promijeniti”, rekla je Škare-Ožbolt i napomenula kako samo vlast u suglasju s drugom stranom, u ovom slučaju sa Svetom Stolicom, može promijeniti međunarodne ugovore.

Po Ustavu Republike Hrvatske isključivo je Sabor nadležan za promjenu ili ukidanje važećih međunarodnih ugovora. Članak 139. Ustava Republike Hrvatske navodi kako je “sklapanje međunarodnih ugovora u nadležnosti Hrvatskoga sabora, predsjednika Republike i Vlade RH”, dok članak 140. propisuje kako “Hrvatski sabor potvrđuje međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu zakona, međunarodne ugovore vojne i političke naravi i međunarodne ugovore koji financijski obvezuju RH”.

‘SDP je imao prilike mijenjati ugovore, ali nije’

SDP je dva puta u posljednjih 15 godina bio na vlasti, odnosno imao većinu u Saboru i oba je puta propustio ukinuti ili promijeniti Vatikanske ugovore.

Ivo Josipović je u listopadu 2013. godine bio u službenom posjetu Svetoj Stolici. Nakon sastanka s papom Franjom izjavio je kako nije razgovarao o izmjeni ugovora jer se njima omogućava katolicima izražavanje svoje vjeroispovijesti. “Nema potrebe razgovarati o nečemu što dobro funkcionira”, rekao je tada Josipović. Nije se razgovaralo ni o vojnom ordinarijatu, jer je to stvar koju su razriješili lokalna Crkva i država.

I Zoran Milanović je kao premijer bio u službenom posjetu Svetoj Stolici i tada je hrvatskim novinarima poslije razgovora s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertoneom rekao: “U Vatikanu, dakle ni s papom ni s kardinalom Bertoneom, nismo razgovarali o eventualnoj reviziji ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, jednostavno zato što  nemamo namjeru mijenjati ih”.

I Ivica Račan je kao premijer, nakon službenog posjeta kod pape Ivana Pavla II., naglasio kako će poštovati ugovore te kako će o njima Sveta Stolica i Hrvatska zajedno odlučivati.

Promašena politika Davora Bernardića

SDP Vatikanske ugovore izvlači po potrebi pred ili oko nekakvih izbora, jednako kao što Milorad Dodik izvlači referendum o neovisnosti tzv. Republike Srpske ili Ivan Nino Jakovčić o autonomiji Istre. Vatikanski ugovori za neke su birače imali i još uvijek imaju efekt magneta koji je SDP-u i lijevim koalicijama i strankama uvijek donosio koji postotak više na izborima, ili bi barem bili iskorišteni kao dodatni polarizirajući efekt u predizbornim kampanjama.

No u vrijeme kad se Hrvatska suočava s nevjerojatnim iseljavanjem, ekonomskim i gospodarskim poteškoćama, a da uopće ne spominjemo ostale probleme, traženje revizije međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom jednako je promašena politika poput one kojom je Davor Bernardić tražio od premijera Plenkovića da od Marka Zuckerberga spasi satirične stranice na društvenim mrežama.
direktno.hr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News