Vlada FBiH kreće u ponovni pokušaj nabavke cjepiva

By

Vlada Federacije BiH formirala je danas još jedan tim koji će se baviti nabavkom vakcina za ovaj bh. entitet. Kako je potvrđeno za N1, riječ je o pregovaračkom timu, a dosadašnji ad hoc tim također nastavlja s radom.

Pregovarački tim formiran je kreiran kako bi izravno komunicirao s proizvođačima jer se pokazalo da ad hoc tim nema te ingerencije. Novi tim čine premijer FBiH Fadil Novalić, koji je sudjelovao u kriminalnoj nabavci respiratora, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Kako saznaje N1 Vladi FBiH javio i prozivođač AstraZeneca cjepiva iz Rusije. S njihovim predstavnicima je obavljen razgovor, a dostavli su ponudu u kojoj su navedene količine i rokovi isporuke. Odluka će biti donesena nakon što se razmotri ova ponuda.

Podsjetimo, kompanije Medimpex obavijestila je Zavod za javno zdravstvo FBiH jučer da odustaje od učešća u nabavci 500.000 doza cjepiva Sputnik V, od čega je prva isporuka od 100.000 cjepiva trebala stići u roku od tri dana. Ugovor je potpisan 18. ožujka ove godine.

Do sada je su vlasti Federacije nekoliko puta najavljivale dolazak cjepiva, ali niti jedan od ugovora nije realiziran.

Firma Medimpex dobila dodatni rok za nabavku cjepiva

Vlada Federacije BiH donijela odluku da firmi Medimpex d.o.o. Sarajevo ostavi dodatni rok za izvršenje obveze po Ugovoru o nabavci cjepiva za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, a koji je potpisan 18.3.2021. godine, iz “razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće utjecati”.

Iz Vlade FBiH je priopćeno kako im je dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo sudjeluje u postupku nabavke cjepiva Sputnik V za područje FBiH. On ih je uvjerio da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena i da će aranžman nabavke cjepiva Sputnik V za FBiH biti efikasno realiziran u vrlo kratkom roku i to u okolnostirna neprimjerenim i otežavajućim za rad.

“Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obveze po Ugovoru o nabavci cjepiva za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće utjecati”, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, kompanija Medimpex obavijestila je jučer Zavod za javno zdravstvo FBiH da odustaje od učešća u nabavci cjepiva za ovaj entitet. Ipak, naglasili kako će ostati fokusirani na nabavci cjepiva.

Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku cjepiva, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva./HMS/

You may also like

Hot News