Zaražene tri osobe iz Novog Travnika – PORTAL KOCKICE <

Zaražene tri osobe iz Novog Travnika

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su tokom proteklog vikenda u Srednjobosanskoj županij.  Naime, radi se o osobama iz Novog Travnika, potvrdio je danas direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ Sead Karakaš

Negativni radnici Doma zdravlja

Na press konferenciji u Travniku kazao da su tokom vikenda testirane 192 osobe, od kojih su tri bile pozitivne.

– Radi se o tri osobe iz Novog Travnika, koje su članovi porodice i dovode se u vezu s klasterom Tuzla – kazao je Karakaš.

Govoreći o novozaraženim osobama, ministar zdravstva Anto Matić pojasnio je da se radi o obitelji spremačice iz Doma zdravlja u Novom Travniku, kod koje je potvrđeno prisustvo koronavirusa.- Svi radnici Doma zdravlja su testirani i negativni na virus – dodao je Matić. 

U SBŽ su trenutno hospitalizirane dvije osobe zaražene koronavirusom, a Matić je kazao da će jedna od njih danas, vjerovatno, biti priključena na respirator, što će biti prvi takav slučaj u tom kantonu.- Radi se o osobi koja je hospitalizirana već petnaestak dana i bit će prebačena iz Bolnice za plućne bolesti i TBC u Bolnicu u Novu Bilu – naglasio je Matić. 

Ukidanje karantina

Kako je rečeno, u SBK je do sada testirano ukupno 1.087 osoba, a testiranje je intenzivirano, posebno nakon ukidanja karantina i dolaska većeg broja građana iz inozemstva.U SBK je do sada koronavirus potvrđen kod ukupno 37 osoba, od kojih je jedna preminula, a 26 ih se oporavilo. 

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Tko od danas radi i tko se kako kreće?

Read Next

Usvojen “Korona zakon” u Federaciji BiH

Follow On Instagram