Zaraženi direktor poduzeća BNT TMiH Adis Ikanović, mogao bi snositi krivičnu odgovornost

By

Prvi zaraženi koronavirusom u Srednjo-bosanskoj Županiji, direktor poduzeća BNT TMiH  Adis Ikanović, mogao bi snositi krivičnu odgovornost zbog svojih postupaka, odnosno što je usprkos odluci Federalnog kriznog štaba, išao na sastanak u firmu “Igman” u Konjicu, s kojeg dolazi trenutno najveći klaster virusa.  

Kako je kazao županijski premijer Tahir Lendo, neodgovorno ponašanje odgovorne osobe ugrozilo je cijeli Novi Travnik, pa i Kanton.

– Sigurno da će krivično odgovarati. Cijeli soliter je izoliran, zbog njega je stala jedna važna firma namjenske industrije. Pogotovo što je on odgovorna osoba morao je poslušati epidemiologe i postupati po tome. Vidite koliko je sad ljudi u izolaciji. Nije isključeno da krajnja mjera bude, znat ćemo za deset dana, blokiranje cijelog grada, pa i Kantona, ako se virus proširi – rekao je Lendo.

Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ smatra da bi Ikanović trebao snositi odgovornost za svoje ponašanje.

– Naravno da podliježe odgovornosti po dvije osnove. Pekršajnoj i krivičnoj – rekao je Karakaš.

Inače, zaraženi direktor trenutno je s članovima obitelji u izolaciji u svom stanu u izoliranom soliteru.

Članovi obitelji, kaže Karakaš, zasad nisu testirani.

– Svi su u stanu u izolaciji i zasad niko nema nikakvih simptoma. Važno nam je da oni nisu epidemiološki rizik, a ako se simptomi pojave, obavezno ćemo ih testirati – kazao je Karakaš.

izvor:avaz.ba

You may also like

Hot News