Zaređen prvi trajni đakon za Banjolučku biskupiju

By

U župnoj crkvi župe Marija Zvijezda u banjolučkom predgrađu Trapisti, u nedjelju, 4. listopada 2020. biskup banjolučki dr. Franjo Komarica zaredio je za trajnog đakona svoje biskupije Marijana Krajinovića, mag. ing. strojarstva i oca troje djece.

S biskupom su u svečanom liturgijskom slavlju suslavili mons. dr. Anto Orlovac, vlč. Zvonko Topić, župnik, don Josip Krpić, salezijanac i vlč. Predrag Ivandić, biskupov tajnik.

Na slavlju su uz domaće vjernike sudjelovali i članovi đakonove obitelji, supruga Marina i djeca, zatim roditelji, braća, sestra i brojna druga rodbina ređenika. Pjevanje za vrijeme liturgijskog slavlja su predvodili pjevači iz župe Marija Zvijezda i katedrale, pod vodstvom s. Benite. Za orguljama je bio Alen Kopunović Legetin iz Zagreba, koji je prije i nakon svečanog slavlja izveo više efektnih skladbi.

Moto cijelog, nesvakidašnjeg, radosnog slavlja, bile su riječi iz poznate duhovne pjesme, koje se pripisuju svetom papi Ivanu Pavlu II. „O Bože, zar si pozvao mene“! Oslanjajući se na njih biskup Franjo je na početku misnog slavlja ukratko pojasnio tajnu drame Božjeg poziva novom đakonu i pozvao nazočne na molitvu za ređenika i njegovu buduću đakonsku službu.

U prigodnoj propovijedi biskup je najprije upoznao sudionike slavlja „s jednim od dragocjenih plodova Drugog Vatikanskog Koncila – ponovno uspostavljanje trajnog đakonata u Katoličkoj Crkvi“.

Spomenuo je odluke Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1982. iz Bosne i Hercegovine iz 1994. godine da se na njihovom području „treba uspostaviti trajni đakonat“.

Govoreći zatim, o ređenju prvog trajnog đakona za Banjolučku biskupiju biskup je između ostalog pojasnio: „Današnjim svojim ređenjem on – osim već primljenog sakramenta svete Ženidbe – prima i prvi stupanj sakramenta svetog Reda. Time se još čvršće povezuje s Kristom, ali i s biskupima i svećenicima u svetoj službi; dobiva veliku ulogu – ne samo kao ures naše Crkve, nego će svojim djelovanjem dragocjeno pridonijeti djelotvornom spasenjskom poslanju Crkve na području ove izmučene biskupije, u čiji se kler današnjim svojim ređenjem i službeno uključuje, odn. inkardinira“.

Biskup Franjo je, zatim, pojasnio prava i dužnosti koja su vezana uz đakonsko ređenje. Obratio se osobno i samom ređeniku, podsjećajući ga na sadržaj liturgijskih čitanja iz obredne mise „Za podjeljivanje svetih redova“ – gdje je posebno istaknuta služba služenja – i samog Isusa Krista, Velikog Svećenika i svih drugih koje On poziva na posebne službe u svojoj Crkvi.

Na kraju propovijedi biskup je – još jednom – pozvao sve nazočne da mole za novog đakona – trajnog službenika Crkve u Banjolučkoj biskupiji, spomenuvši đakonu da će i on sām – ′i ne samo danas′ moliti za njega, da svoju đakonsku službu „tako dobro obavljaš cijelog svog života – kako bi na svome prelasku u sretnu vječnost – koju si, prema vlastitom priznanju, Božjim darom već imao prigode malo iskusiti  ̶  od Njega mogao čuti najdragocjenije riječi: „Dobro, slugo dobri i vjerni, uđi u veselje Gospodara svoga!“

Nakon otpjevane pjesme „Tebe Boga hvalimo“ i svršetka liturgijskog slavlja, svi su se nazočni u crkvenom dvorištu zadržali u radosnom druženju. Za uzvanike je upriličena „gozba ljubavi“ u prostoru ispod crkve.

Slavlje mise i ređenja snimala je TV RS, za svoj religijski program.

You may also like

Hot News