Završene 23. “Uskopaljske jeseni”

By

U nedjelju je susretom 12 kulturno-umjetničkih društava iz naše zemlje, te Republike Hrvatske, u Uskoplju okončana je sada već tradicionalna kulturna manifestacija pod nazivom “Uskopaljske jeseni”.

Organizator manifestacije je HKD Napredak podružnica Uskoplje pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, Općine Uskoplje te Središnje uprave HKD Napredak.

Uz brojne sadržaje poput promocija knjiga, filmskih projekcija, izložbi i književnih večeri, okupljanjem folkloraša prezentirana je tradicija, ali i ukazano na sve veći odlazak mladih.

Privodeći kraju manifestaciju koja u Uskoplje, onako s jeseni, dovede drage goste i prijatelje, a koji opet sa sobom donesu i radost kulturnih događanja, čelni čovjek Napretka u Uskoplju ne krije zadovoljstvo.

“Dosta se toga izdogađalo, evo vidite ovako 23 godine i svake godine možda u zadnjih deset godina po osam dana od nedjelje do nedjelje i mogu reći nikad ne preskočimo ni jedan dan“, rekao je dr. Tvrtko Krajina, predsjednik HNK Napredak podružnica Uskoplje.

Posljednji dan manifestacije pod nazivom “Kroz Uskoplje s pjesmom” je rezerviran za priču o životu i tradiciji kroz narodnu nošnju, igru i pjesmu koja se stoljećima prenosila s koljena na koljeno i, naravno, kroz  kulturno-umjetnička društva i svaki detalj na nošnji priča je za sebe. Svoje sudjelovanje su uzela sljedeća kulturno-umjetnička društva: Crkveni zbor Marije P Petković, KUD “Turanj” Karlovac, HKUD “Tamburica” Korače, KUD “Izvor” Generalski stol, HKUD “Jozo Križić” Roško Polje, KUD “Zvuci kamena i krša” Imotski, HKUD “Vrila” župa mostarski Gradac – Široki Brijeg, KUD “Naši korijeni” Bistrica Žepče, HKD Napredak Bugojno, KUD “Stari hrast” Novi Travnik, HKUD Donja Rama i HKD Napredak Uskoplje. Svečanost je započela svetom misom u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije nakon koje je upriličen skup društava ispred OŠ Uskoplje te mimohod kroz grad. Nakon mimohoda položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima.

Na završnoj manifestaciji “Uskopaljskih jeseni” održanoj u dvorani OŠ Uskoplje nazočio je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB g. Bojan Domić, dopredsjednik HKD Napredak g. Josip Križanović, predsjednik OO HDZ BiH Uskoplje i zastupnik u Skupštini ŽSB g. Dražen Matišić kao i mnoge druge osobe iz društvenog i političkog života.

Fotogalerija (Foto Boro)

/HMS/

You may also like

Hot News