Zdravko Marić održao press konferenciju za medije u Mostaru

By

“Došao sam bez papira, pokušat ću iz glave reći ono što bi vas moglo zanimati”, rekao je Zdravko Mamić novinarima pred kojima se ukazao oko 13 sati, u mostarskom hotelu Mepas. 

Obećao je da će danas biti “imena, događaja kakvih ste rijetko kad čuli”, dodajući da mu je Bosna i Hercegovina danas prva domovina.

“Jedan razlog je što ukoliko dođe do toga da ću služiti zatvorsku kaznu, onda ću je služiti isključivo u BiH. Nikad nisam bio ni formalno bjegunac niti sam danas bjegunac. Jer kako čovjek može pobjeći iz vlasitte države. Bio sam na službenom putu kad se izricala presuda u Osijeku i nalazio sam se na teritoriju BiH. Kad je presuda izrečena ostao sam u svojoj matičnoj državi”, rekao je Mamić. 

Dodao je da je podnio neopozivu ostavku na članstvo u Skupštini Dinama te zatražio da ga se razriješi funkcije savjetnika, tako da nije formalno član niti jednog dijela Dinama.

Dinamo iznad života

“Meni je Dinamo iznad života, ove godine slavim 50 godina neprekidnog rada u Dinamu”, rekao je Mamić, prepričavajući svoj put u tom zagrebačkom klubu. Ustvrdio je da je upravo on, zajedno sa Zlatkom Canjugom, stvorio klimu za povratak imena Dinamo. “Prava istina, povratak imena isključivo je napravio Zdravko Mamić i Zlatko Canjuga”, rekao je Mamić, dodajući da je on bio jedan od osnivača BBB-a. 

Poručio je vodstvu Dinama i navijačima da pozovu revizore u klub i naprave inventuru jer bi to bila “najveća hvala braći Mamić”. “Jako je bitno da se zna kakav smo klub ostavili jer u ovoj diskvalifikaciji i obmani, gdje smo mi lopovi i kriminalci, molim ih da naprave zapisnik kakvo je stanje blagajne, a Dinamo nije dužani nijedne lipe, a ovo je jedna od najboljih sezona u povijesti”, nabrajao je Mamić svoje uspjehe. I svog brata Zorana također. 

Moguće je, kaže Mamić, da Dinamo za tri mjeseca ne postoji. “Financijski rezultati Dinama su javni podatak i vidljivo je da godišnje troši oko 55 milijuna eura. Dinamo likvidnost osigurava temeljem bankovnih kredita i vraća ih već ostvarenim transferima ili budućim prihodima od transfera ili od utakmica”, rekao je Mamić, dodajući da bi u slučaju lošeg rezultata klub mogao propasti.

Ukoliko se to dogodi odgovarat će oni koji su to prouzročili, poručio je Mamić. Požalio se da je država njega i brata prognala iako im donise milijardu eura, dok “Židovi svoje dižu iz mrtvih kako bi mogli plaćati porez”. 

Zahvaljujući upravi kluba, nastavio je nabrajati, pa tako došao i do teta spremačica i stričeka s kosilicama. “U Dinamu nema važnih i manje važnih… svima veliko hvala što sam imao privilegiju posljednjih 50 godina služiti i raditi u Dinamu. Čuvajte Dinamo”, poručio im je Mamić. 

Igrače je pozvao da se ujedine i da protiv Tottenhama naprave (ne)moguće. “Tražim od njih da izginu. Dinamo mora biti prvak ove godine da bi opstao”, apelirao je Mamić, pozvavši ih da ne pobjegnu sad u inozemstvo.

Bez rukavica

“Obećavam vam da će se vaš sutrašnji dolazak na press-konferenciju isplatiti jer ću prvi put bez rukavica, otvoreno i bez ustezanja progovoriti o temama, činjenicama i dokazima koje nikada prije nisu prezentirane u javnosti”, najavio je Zdravko Mamić na svom Facebooku u ponedjeljak, nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu od šest i pol godina.

I Zdravkov brat, Zoran Mamićpravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci, a on je, nakon objave odluke Vrhovnog suda, odstupio s mjesta trenera Dinama.

Osim braće Mamić, pravomoćno su osuđeni Damir Vrbanović (tri godine) i poreznik Milan Pernar (tri godine i dva mjeseca). Prema presudi, Dinamo je oštećen za 80 milijuna kuna. 

“Ne očekujem probleme oko izručenja”

Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, kaže da bi osuđeni u ovom postupku mogli na izdržavanje kazne u narednih mjesec do dva

Martinović je objasnio da najprije odluku Vrhovnog suda treba dostaviti Županijskom sudu u Osijeku koji treba potvrditi izvršnost odluke te dostaviti odluku osuđenicima. “Za očekivati je da će to biti aktualno u narednih mjesec dana, maksimalno dva”, rekao je Martinović.

Očekuje da će Zdravko Mamić biti izručen Hrvatskoj na temelju pravomoćne presude, no kaže da postoji mogućnost da zagrebački sud od Ministarstva pravosuđa zatraži da se Ministarstvo molbom obrati BiH strani te zatraži da se pravomoćna kazna izvrši u Bosni i Hercegovini. 

Martinović ne očekuje da bi Bosna i Hercegovina mogla praviti probleme oko zahtjeva za izručenje Zdravka Mamića. “Bilo bi to protivno svim ugovorima s Bosnom i Hercegovinom. Ne očekujemo takav problem da ga se neće izručiti. Postoji mogućnost, ali da se ne bi izvršavala presuda, u to ne želim vjerovati”, rekao je Martinović.

You may also like

Hot News