Zgrada u kojoj se rodio Hitler dobila je novu nevjerojatnu namjenu

By
REUTERS

Zgrada u kojoj je nacistički vođa Adolf Hitler rođen u Austriji bit će pretvorena u policijsku postaju. Ministar unutarnjih poslova Wolfgang Peschorn rekao je da bi to bio “nepogrešiv signal” da nekretnina nije uspomena na nacizam. REUTERS

Desetljećima nisu znali što učiniti s njom, neki žele da se ruši, a neki da postane kuća pomirenja

Hitler je prvih nekoliko tjedana svog života proveo u stanu u zgradi iz 17. stoljeća u gradu Braunau am Inn. Sudbina nekretnine bila je predmet dugotrajne rasprave. Desetljećima ju je vlada iznajmljivala od njezinog bivšeg vlasnika u pokušaju da se zaustavi krajnje desni turizam.

Nekada je to bio centar za osobe s invaliditetom, ali je s time završilo kada se vlasnica Gerlinde Pommer usprotivila planovima da se zgrada prilagodi invalidskim kolicima, a zatim je odbila sve vladine ponude da ju kupi ili izvrši obnovu. Plan da se 2014. pretvori u centar za izbjeglice također nije uspio.

Vlada je vlasništvo nad kućom preuzela 2016. godine prema obveznom nalogu za kupnju i to po cijeni od 810.000 eura. U Austriji je rasprostranjena rasprava i neslaganje oko toga kakva bi trebala biti sudbina te zgrade. Neki su zahtijevali da se ruši, dok su drugi tvrdili da ju treba koristiti u dobrotvorne svrhe ili kao kuću pomirenja, piše BBC.

Leonhard Foeger / REUTERS

Leonhard Foeger / REUTERS

‘Nova namjena neće evocirati uspomenu na nacizam’

Ministar Peschorn rekao je da bi “buduća upotreba kuće od strane policije trebala poslati nepogrešiv signal da ova zgrada više nikada neće evocirati uspomenu na nacional-socijalizam”.

Hitler je 20. travnja 1889. godine rođen u Braunau am Inn, gdje je njegov otac dobio posao. Obitelj je boravila u stanu u zgradi nekoliko tjedana nakon njegova rođenja, prije nego što se preselila na drugu adresu u tom području. Grad su napustili zauvijek kada je Hitler imao tri godine.

On se tamo vratio 1938. na putu u Beč, nakon što je Austriju pripojio nacističkoj Njemačkoj.

Pod Hitlerovom vlašću (1933.-45.), Nacistička je Njemačka započela Drugi svjetski rat, vodeći genocidnu politiku koja je rezultirala smrću oko šest milijuna Židova i desetaka milijuna drugih civila i boraca.

Profimedia

izvor:100posto.hr

You may also like

Hot News