<

Zovko ponovno izabrana u Europski parlament

Ponovni izbor Željane Zovko u Europski parlament za Bosnu i Hercegovinu znači stabilnu zastupljenost u tom tijelu kazao je voditelj stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski.

“Mislim da će ona, kao i do sada, vrlo gorljivo i efikasno zastupati interese Hrvata u BiH, no ne bih zanemario ni njezino zastupanje interesa Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene države”, ocijenio Sitarski.

Komentirajući za fenu mišljenja nekih hrvatskih analitičara da je trend u Hrvatskoj sličan onome u Europi – događa se slabljenje ljevice i jačanje populizma i radikalne desnice, Sitarski je kazao kako je taj trend različit u zemljama Europske unije, koje se dijele na one koje su uklapaju, odnosno čije se političke stranke uklapaju u taj trend i one koje mu odolijevaju.

Po njegovom mišljenju, u Hrvatskoj se mogu naći elementi pregrupiranja i unutar desnice i unutar ljevice, zbog čega su između ta dva bloka prilično stabilni odnosi snaga.

“Usprkos tome što je njezina stožerna stranka, umjereno desni HDZ, pretrpio izvjesne gubitke u korist radikalnijih desnih struja, zanimljivo je da je Željana Zovko, ipak, uspjela sačuvati svoj mandat koji je imala u prethodnom sazivu EU parlamenta što dovoljno govori o snazi koju uživa njezino biračko tijelo, čini mi se prije svega izvan Republike Hrvatske, možda prvenstveno u BiH, pošto je i ona iz BiH”, izjavio je Sitarski.

Po njegovim riječima, jedan od kurioziteta ovih izbora je to što je Zovko uspjela obnoviti svoj mandat, usprkos tome što je njezina stranka lošije prošla nego na prošlim izborima./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Prva stomatološka ordinacija u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju nudi besplatne usluge

Read Next

MATE RIMAC ZA TOP GEAR: Rođen sam u ruralnom dijelu BiH, prije 30 godina tamo je bilo kao prije 100 godina u Britaniji

Follow On Instagram