<

Čović i Puljić pozvali na zajedništvo Hrvata i preustroj zemlje

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenili su tijekom jučerašnjeg susreta kako je položaj Hrvata katolika u toj zemlji iznimno loš te su pozvali na zajedništvo Hrvata u BiH i na preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost, objavili su petak tiskani mediji u Mostaru.

“Sudionici su se složili da je, ukupno gledajući, položaj Hrvata-katolika izuzetno loš u institucionalno-političkom i društvenom smislu. Nedovoljna razina ustavne, pravne i političke sigurnosti produbljuje neravnopravnost i na svim drugim poljima, poglavito u pogledu uključenosti i pristupa vitalnim društvenim procesima”, navodi se u priopćenju Predsjedništva BiH nakon susreta Čovića i nadbiskupa Puljića. Kako prenose mediji dvojica dužnosnika pozvali su na zajedništvo Hrvata.

“U tom smislu posebice je naglašena pozitivna uloga Hrvatskog narodnog sabora, kao institucije koja sve više dobiva na značaju u ukupnom društveno-političkom životu BiH i koja predstavlja sveobuhvatan i vjerodostojan izraz potreba i interesa hrvatskog naroda u BiH”, pojašnjava se i dodaje kako ohrabruje proces ‘političkog profiliranja Hrvatskog narodnog sabora kao institucije koja artikulira i štiti nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH’. Hrvati katolici, suglasni su Čović i Puljić, imaju ‘neotuđivo pravo na vlastiti subjektivitet, suverenost, sudjelovanje i ravnopravno odlučivanje’.

Sugovornici su izrazili žaljenje što Hrvati nisu jednakopravni zbog čega su podržali ustavne reforme i preustroj zemlje.

Zatražili su i izmjene Izbornog zakona koje bi zauvijek isključile mogućnost da netko drugi odlučuje u ime Hrvata što se navodi i u rezolucijama koje je prihvatio Europski parlament.

direktno.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Every people are enjoy with the job that they love

Read Next

Istraživanje pokazalo da su routeri štetni, a ovo su posljedice

Follow On Instagram