<

CVITANOVIĆ: Hrvatska politika snažno podržava ulazak BiH u NATO i EU, ali kompromis je ključ budućnosti naše zemlje

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 za Dnevnik.ba je izjavio kako proces uspostave vlasti traje predugo čak i za BiH te hrvatska politika snažno podržava ulazak BiH u NATO i EU.

Današnje otkazane sjednice Predsjedništva BiH zorno nam pokazuju kako je kompromis ključna stvar za budućnost BiH, rekao je za Dnevnik.ba Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Naime, redovna sjednica Predsjedništva BiH završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH.

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je novinarima da su na konzultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut je ANP jer nije bilo suglasnosti oko tog dokumenta. Da nema suglasnosti bilo je potpuno jasno još jučer i to iz izjava srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika.

„Vezano za tu aktivnost onda je odlučeno i da se otkaže i izvanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH“, rekao je Komšić.

Time je ujedno i produljena blokada procesa uspostave vlasti na razini BiH.

Cvitanović pak kaže kako niti jedna politika neće uspjeti nametnuti niti jednom legitimnom političkom predstavniku konstitutivnih naroda ono što nije u interesu BiH i naroda koji u njoj žive.

„Što se hrvatske politike u BiH tiče, jasno i bez ikakve zadrške dajemo podršku putu naše zemlje u NATO i Europsku uniju. No, isto tako, ističemo kompromis kao ključnu stvar, jer svi moraju shvatiti da ovdje žive tri konstitutivna naroda. Proces uspostave vlasti traje jednostavno predugo. Ovo je previše čak i za BiH. Činjenica da preko deset mjeseci od izbora još nemamo uspostavljenu državnu vlast nam govori da kad se bude mijenjao Izborni zakon moramo uvesti institut izvanrednih izbora“, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990.

Nevjerojatno je, dodao je, da deset mjeseci nakon izbora mi nemamo ni valjan dogovor za uspostavu vlasti. Nejasno je, veli, što je cilj ovakvog razvlačenja procesa uspostave vlasti na svim razinama u BiH.

Također, naveo je kako HNS u potpunosti konzumira izbornu volju hrvatskoga naroda i to se vidi kroz domove naroda na razinama BiH i FBiH te svim županijama i to se ne može ignorirati.

„Naš je stav jasan: mora se mijenjati Izborni zakon sukladno presudi Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić i formirati vlast na svim razinama. U tom kontekstu vidim kompromis. Ne mogu shvatiti kako nekomu svaki dan mogu biti puna usta države i Bosne i Hercegovine a da istovremeno ignorira presude Ustavnoga suda BiH. To mi jednostavno nije normalno. Posebno to dolazi od onih koji sebe smatraju zaštitnicima BiH. Oni koji sebe smatraju zaštitnicima države, a ne žele provoditi presude Ustavnoga suda i žele nametati svoju volju drugom naroda, onda tjeraju i mene, koji sam umjereni političar, od ove države. To su vrlo opasne težnje, a posebno kad se krene govoriti o oduzimanju konstitutivnosti“, rekao je Cvitanović.

Inače, nominalno glavni razlog za neuspostavu vlasti u BiH je neslaganje srpske i bošnjačke politike o tomu treba li BiH nastaviti približavanje NATO-u. Banja Luka traži da BiH bude vojno neutralna, dok Sarajevo traži što brži ulazak u NATO.

Istovremeno, hrvatska politika snažno podržava ulazak BiH u NATO, ali razumije i poziciju Srba u smislu da se u BiH niti jednom narodu ne smije nametati politička volja./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Glavna glumica u filmu ‘Unplanned’ pomogla osnivanje fonda za školovanje žena koje su odustale od pobačaja

Read Next

Spasite srce: Riba, kelj, grah i crna čokolada čiste krvne žile

Follow On Instagram