David McAllister: Andrej Plenković ima važnu ulogu u poticanju suradnje između Hrvatske i BiH

By

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET), njemački europarlamentarac David McAllister ocijenio je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista da razumije frustracije bosanskohercegovačkih Hrvata koji po njegovu sudu trebaju ostvariti jednakopravnu poziciju isključivo kroz federalne strukture.

“U Bruxellesu sam odlično surađivao s Andrejem Plenkovićem kao iznimno nadarenim političarem. Uvjeren sam da će nastaviti promicati bilateralnu suradnju između Sarajeva i Zagreba”, rekao je McAllister, kojega se smatra iznimno bliskim njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Pri tome je naveo da je u bosanskohercegovačkome slučaju važno imati uključene strane koje pokazuju svoju spremnost ‘uzeti u obzir različite individualne interese’.

Tvrdi da razumije frustracije bosanskohercegovačkih Hrvata koji po njegovu sudu trebaju ostvariti jednakopravnu poziciju kroz federalne strukture.

“Frustracija bosanskohercegovačkih Hrvata u određenoj mjeri je razumljiva i još jedan razlog zašto Bosna i Hercegovina mora raditi na izgradnji istinsko pluralističkog društva utemeljenog na slobodi izražavanja i ravnopravne zastupljenosti svih njezinih građana”, rekao je predsjednik AFET-a.

Ključnom je ocijenio odgovornošću domaćih političara iz BiH da ostvare stabilnost i suživot u zemlji kroz osiguranje jednakopravnosti i demokratske zastupljenosti kroz izmjene izbornog zakona.

“Na njima je da poduzmu potrebne korake, posebno kada je riječ o osiguranju istinske ravnopravnosti i demokratske zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda, koja će svoju zemlju dovesti u EU. Uspostava istinskog pluralističkog društva, poduprtog političkim sustavom koji nastoji prihvatiti tri konstitutivna naroda zemlje, mora biti prioritet Bosne i Hercegovine”, dodao je njemački europarlamentarac. Naveo je kako načela utvrđena u rezoluciji Europskog parlamenta o BiH u proljeće ove godine daju smjerokaz u kojem pravcu zemlja treba ići.
“Federalne strukture povijesno su prikladne za pružanje političke stabilnosti i poticanje konsenzusa”, istaknuo je McAllister.

Podsjetimo, u diplomatskim se krugovima sve otvorenije tvrdi da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao unitarna državu.

hrsvijet.net

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News