Doma naroda usvojio HNS-ov prijedlog izbornog zakona, Hrvati Ze-Do Županije oštečeni

By
Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH podnijeli su delegati: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić.
Kod izbora izaslanika koji za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, HNS BiH traži da se uravnoteži broj izaslanika s obzirom na udjel Hrvata u pojedinim županijama iz kojih se biraju taj dom.
Tako bi se po novom prijedlogu pet Hrvata biralo iz Hercegovačko-neretvanske županije, iz Srednjobosanske četiri, iz Zapadnohercegovačke tri, Hercegbosanske županije dva izaslanika, dok bi Posavska, Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija birale po jednoga izaslanika. Zbog malog broja Hrvata koji žive u Sarajevskoj županiji, Bosansko-podrinjskoj i Unsko-sanskoj županiji tamo se ne bi birao nijedan hrvatski izaslanik.
Ono što je jako zabrinjavajuće kada su u pitanju Hrvati u Zeničko- Dobojskoj županiji jeste broj hrvatskih delegata. Naime, u Zeničko -Dobojskoj županiji živi oko 44 199 Hrvata, a u Zapadnohercegovačkoj županiji 93 725 Hrvata. Iako je broj Hrvata duplo veći u ZapadnoHercegovačkoj županiji, broj hrvatskih delegata bio bi 3, dok bi Zeničko -dobojsku županiju predstavljao samo jedan hrvatski delegat.  Primjetno je da iako po broju stanovnika neke županije u Hercegovini nemaju ni duplo više hrvatskih stanovnika nego u Ze-Do županiji, broj delegata znatno je veći. Time se još jednom potvrdio diskriminatorski odnos HNS-a prema Hrvatima u Zeničko- Dobojskoj ili Sarajevskoj regiji.

You may also like

Hot News