HNS: Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU

By

-Potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini uz posredovanje veleposlanika Lars Guner Wigemarka, kao izaslanika Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara. Veleposlanik Wigemark, prijatelj ove zemlje kao i Europska unija zagovornici su što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU – priopćeno je iz HNS-a BiH, javlja HMS.

Hrvatski narodni sabor  pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć naših europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost jednog ovakvog sporazuma.

Iz HNS-a su mišljenja da potpisani principi uz maksimalno uvažavanje svih aktera predstavljaju smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prije svega u kontekstu unutarnjih političkih dogovora kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za naš euroatlantski put.

-Kompromis postignut ovim Sporazumom je vrhunski primjer da je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona. Posebno želimo istaknuti kako ovaj Sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika. Legitimnost kao temeljno demokratsko načelo prepoznato je od strane svih europskih tijela, osobito od Europskog parlamenta kao i posljednjeg izvještaja od strane Europske komisije – priopćeno je.

HNS smatra da smjernice i principi koje su sadržani u potpisanom Sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi naša zemlja uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

“U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji”, priopćeno je./HMS/

You may also like

Hot News