Plenković: Jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH naša trajna zadaća

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon Sarajeva, gdje se susreo s najvišim predstavnicima vlasti u BiH, posjetio je Kiseljak i Mostar te razgovarao s najvišim političkim dužnosnicima i predstavnicima vjerskih zajednica i kulturnih institucija u BiH.

Plenković je u Mostaru izjavio da će političkom vodstvu bosanskohercegovačkih Hrvata dati potporu za ostvarenje jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima te je najavio kako će vlada poticati snažnije investicije u BiH.

Nova hrvatska vlada stavlja BiH na prvo mjesto vanjskopolitičkih aktivnosti, položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove jednakopravnosti trajna je zadaća – istaknuo je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska ‘najprijateljskija’ zemlja  kojoj je cilj pomoći BiH na putu u EU i NATO.

Postoji puno razumijevanje na razini svih institucija da je Hrvatska ključni partner kao članica EU-a – dodao je.

Najavio je da će vlada nastaviti podržavati hrvatske gospodarstvenike da snažnije investiraju u BiH.

Ovdje je velika prigoda u smislu investicija za naše kompanije. U tome ćemo smislu poticati sve oblike suradnje – rekao je.

Plenković se u Mostaru susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a za subotu je u Mostaru predviđen susret s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke, posjet Franjevačkom samostanu i susreti s čelnim ljudima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišno-kliničke bolnice i Hrvatskog narodnog kazališta.

hrsvijet

You may also like

Hot News