SRBIJANSKE MEDIJSKE KUĆE SELE SE U BiH

By

Brojna opterećenja privrede u Republici Srpskoj u toj mjeri su negativno uticala na poslovni ambijent da firme iz Srbije svoja generalna zastupništva ili uvozna skladišta masovno preregistriraju na područje Federacije BiH, istovremeno srbijanske TV kuće zbog skupih dozvola najavljuju svoj dolazak u BiH.

Naime, Srbiji prijeti masovan odlazak kabelskih emitera u Bosnu i Hercegovinu zbog izuzetno visokih taksi za emitiranje u toj zemlji. U Srbiji ta dozvola košta oko 21.560 eura po kanalu, dok se u BiH za tu istu uslugu plaća samo 622 eura, odnosno čak 35 puta manje.Prva se na taj korak odlučila TV Pink, koja je svojih 40 kanala već premjestila iz Srbije u BiH. Naime,prosta računica ove kuće kaže da će u BiH platiti 25.000 eura za dozvole, dok bi u Srbiji za to morali izdvajati čak 1,5 milijuna eura.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH  ističu da su u proteklom periodu od kompanije Pink BH dobili zahtjeve za izdavanje dozvola za emitovanje putem drugih komunikacijskih mreža za 40 televizijskih programa.

“Dozvole za kanale Pink BH Company izdate su 14. marta 2014. godine i važe do 14. marta 2024. godine. Naknada za obradu zahtjeva za 40 dozvola iznosi ukupno 8.000 maraka. Godišnja naknada za dozvolu naplaćena je u iznosu od 1.212 maraka za svaku dozvolu, odnosno 48.493 maraka ukupno”, ističu u ovoj instituciji.

Korist od toga ima budžet Federacije, te banke sa sjedištem u FBiH preko kojih se vrši platni promet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News