Dan D – masovno iskrcavanje saveznika u Normandiji – 1944.

By

Nije slučajno da je odabran upravo datum – 6. lipnja. Naime tog je dana bio pun mjesec, koji je omogućavao zrakoplovima noćnu navigaciju. 

Šestoga lipnja 1944. godine započela je najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja. Na obale Normandije u sjevernoj Francuskoj iskrcalo se oko 160.000 savezničkih vojnika u pokušaju da otvore novu frontu protiv vojske Trećeg Reicha. Vrhovni zapovjednik svih savezničkih postrojbi bio je američki general Dwight D. Eisenhower. Zapovjednik kopnenih savezničkih postrojbi bio je slavni britanski general (kasnije feldmaršal) Bernard Montgomery, s nadimkom Monty.

Saveznici su za invaziju upotrijebili oko 5.000 brodova i iskrcali su se na potezu obale dugačkom čak 80 kilometara. Operacija je imala kodno ime Overlord. Nije slučajno da je odabran upravo navedeni datum. Naime tog je dana 1944. bio pun mjesec, koji je omogućavao zrakoplovima noćnu navigaciju. Osim toga, bila je i jaka plima koja je brodovima osiguravala prelazak preko eventualnih njemačkih prepreka postavljenih u moru. Glavni zapovjednik njemačke obrane bio je feldmaršal Erwin Rommel, najslavniji njemački zapovjednik, poznat pod nadimkom Pustinjska lisica koji je dobio u bitkama u sjevernoj Africi. Vremenske prilike uoči današnjeg dana bile su tako loše da Nijemci nisu vjerovali da je izgledna invazija.

Feldmaršal Rommel uzeo je dopust od nekoliko dana i otišao u Njemačku da proslavi rođendan supruge. U trenutku kad je počela invazija nije bio prisutan u stožeru, pa je njemačka obrana bila na neki način obezglavljena. Ipak, savezničkim vojnicima nije bilo lako. Na plažama su mnogi ostavili život pod pucnjevima njemačkog oružja. Među najtežim borbama bile su one na plaži kodnog imena Omaha, koje su prikazane u početnim scenama filma Spašavanje vojnika Ryana. Saveznička operacija rezultirala je potpunim uspjehom i već unutar prva 24 sata iskrcano je svih 160.000 vojnika, koji su zauzeli prvo kopneno uporište za borbu protiv Nijemaca u Zapadnoj Europi.

Izvori: povijest.hr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News