DAN MLADOSTI- DAN PROSLAVE TITOVOG ROĐENDANA

By

 

 

 

 

Na današnji dan u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, slavio se Dan mladosti, jedan od kultova dan mladostiličnosti predsjednika Josipa Broza Tita. Naime, ritual nošenja štafete mladosti uvedena je još 1945., dakle samim početkom nove Jugoslavije, ali je dati događaj proglašen “Dan mladosti”, na inicijativu samog predsjednika Broza tek 1957. Nošenje štafete ima tradiciju dugu 42 godine, a posljednji put štafeta je pronijeta kroz bivšu Jugoslaviju 1987. Ukoliko se zaviri u povijest ove tradicije, ideja je nastala 25. svibnja 1945. , kada je  Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije organizirao  svečanu proslavu Titovog rođendana. Omladina Kragujevca predlaže masovno omladinsko štafetno trčanje širom Jugoslavije, s idejom da mladi, trčeći, predsjedniku nose lijepo izrađene palice i u njima rođendanske čestitke, sa željama za dug život i dobro zdravlje. Tako Tito prvu štafetu prima u Zagrebu 1946. godine. Tako Tito prvu štafetu prima u Zagrebu 1946. godine. Štafeta mladosti se uručivala samom predsjedniku Brozu na stadionu JNA u Beogradu. Naime, štafeta je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije. Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Štafete su izložene u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, a vrlo su zanimljivog izgleda, kao i poruke, čiji su autori anonimnedanmladosti/štafete osobe. Štafete su najčešće pravljene od drveta i metala, s obveznom petokrakom ili plastičnom buktinjom na vrhu.  Javnost je putem radija i televizije, svakodnevno informirana o kretanju štafete i proslavama organiziranim u njenu čast. Na ovaj dan najbolji među najboljima dobijaju priznanja za značajna ostvarenja u protekloj godini.

Prvi koji je osobno predsjedniku  Brozu predao štafetu bio je predsjednik Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije Miko Tripalo, 1957., a posljednja koja je imala tu čast bila je studentica iz Prištine Sanija Hiseni, 25. svibnja 1979.  Godine 1980. štafeta svojim putem polazi u ožujku, a u dionici po Hrvatskoj, sudionike zatječe vijest o smrti predsjednika Josipa Broza Tita 4. svibnja 1980.

LITERATURA:

Fitzroy Maclean, Josip Broz Tito,Mladost Zagreb,1980.

Dušan Bilandžić,Historija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,1985.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News