IGRA PRSTENA – PORTAL KOCKICE <

IGRA PRSTENA

Najčešća i najomiljenija iskonska igra na prelima je igra prstena. Igraju je i komentiraju svi nazočni. Za igru je potrebno jedanaest vunenih čarapa i jedan prsten. Jedan od sudionika potkriva (sakriva) prsten ispod čarapa. Sudionici druge ekipe komentiraju iščale gdje bi mogao biti pokriven. Ako su sigurni, mogu i ranije dok ovaj nije završio potkrivanje, podići čarapu pod kojom misle da je, ali često se izjalovi, pa se poeni broje dvostruko.

igra prstena 1Za pobjedu je dovoljno da poslije podkrivanja pod prvom ili pred posljednom čarapom bude skriven prsten. Ukoliko presten ne bude pod prvom podignutom čarapom nego po drugom, tada ekipa koje je podkrivala poentira 10 poena ili ako bude pod posljednjom, jedanaest.

Pobjednik je ekipa koja prva skupi 21 poen. Nekad se dogodi da bude više od 21 poen, naprimjer 24, što znači da pobjednička ekipa ima pobjedu i troje jaradi.

Često su se događale razne intrige i šale što bi uzrokovale veselje i smijeh, pa se čak nastojalo da poneka prela budu po nečemu što dulje upamćena.

Takve prigode se nisu mogle zamisliti bez ljute kapljice, a kad se malo popilo, iako je tu bilo više kibicera, nikomu nije upalo u oko gdje ga je potkrio pa ga ni do dan – danas nisu pronašli. Bilo je zabava i radnog karaktera: češljanje i predenje vune, pletenje vunenih odijevnih predmeta, pripremanje krpa za ponjave, tkanje ponjava itd.

Danas se takav vid zabave ne prakticira, malađi naraštaji ne znaju da su naši stari zabavljali na taj način.

Dražen Čolić

Dražen Čolić je rođen 19.07.1980. u Zenici. Zaposlen je kao tajnik HKD"Napredak" podružnice Zenica. Na portalu Kockice radi kao novinar- istraživač.

Read Previous

LIJEČNICI VS ŠTIKLE

Read Next

VALENTINOVO-DAN ZALJUBLJENIH

Follow On Instagram