MJESTO PRVOG SVJETSKOG RATA U MEĐUNARODNOJ POVIJESTI

By

Od 18. lipnja do 22. lipnja u Sarajevu će se održati Međunarodna konferencija “Mjesto prvog svjetskog rata u međunarodnoj povijesti”, a na samoj znanstvenoj konferenciji učestvovati će preko 120 povjesničara. Organizator ove konferencije je Institut za historiju- Sarajevu, uz pomoć europskih povijesnih instituta.
Husnija Kamberović, direktor Instituta za historiju u Sarajevu te profesor na Filozofskom fakultetu na odsjeku za povijest, ističe kako je riječ je o velikom znanstvenom skupu na kojem će biti otvoren dijalog o svim aspektima Prvog svjetskog rata. Učesnici konferencije razgovarat će i o posljedicama rata, ne samo političkim, socijalnim i ekonomskim već i psihičkim posljedicama na preživjele, kao i o mjestu i ulozi Prvog svjetskog rata u kulturi, medijima, književnosti i udžbenicima.
Profesor Kamberović naglasio je kako je cilj da ova konferencija bude znanstvena tj. tribina na kojoj će učesnici, s različitih pozicija i kutova promatranja, interpretirati ono što se dogodilo prije sto godina.
Profesor Kamberović je istakao da će konferencija imati dva panela. Jedan će biti u plenumu, a jedan će biti kao zaseban panel o Sarajevu 1914. godine. A panel koji će biti plenum čitave konferencije biće posvećen Mladoj Bosni. Razlog je jednostavan: konferencija se održava u Sarajevu, najveći interes je upravo fokusiran na Sarajevo i na Sarajevski atentat – i mislimo da će biti jako puno ljudi koje će upravo ta tema najviše zanimati. Ali ono što je važno spomenuti za našu konferenciju je to da mi doista ne svodimo čitavu konferenciju na Sarajevski atentat, mi nismo od samog početka pristali na to da nas neki gurnu da pravimo samo priču o Sarajevskom atentatu i Mladoj Bosni, nego upravo želimo gledati te šire kontekste, naravno unutar ovih regionalnih pristupa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News