<

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O I. SVJETSKOM RATU

husnijaDanas je u Sarajevu s početkom u 20.00 počela četverodnevna međunarodna znanstvena konferencija o Prvom svjetskom ratu. Konferenciju je otvorio povjesničar Husnija Kamberović, direktor bh. instituta za historiju.

Profesor Kamberović kazao je da je konferencija organizirana s ciljem dijaloga o svim pitanjima koja su dovela do početka Prvog svjetskog rata. ” Stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata svijet se na razne načine prisjeća velike nesreće u koju je ušao svijet. Mi smo odlučili organizirati jednu naučnu konferenciju na kojoj želimo razgovarati o svim pitanjima koja su dovela do rata. Konferenciju smo dosta dugo i iscrpno pripremali, odolijevali raznim napadima, ali nismo dozvolili da nam bilo tko određuje teme o kojima smijemo ili ne smijemo razgovarati. Pritisci su bili različiti, a pogotovo medijski linč tijekom jednog razdoblja 2013. bio je doista razočaravajući zbog sloboda za koje se zalažu”- istaknuo je profesor Kamberović. Posebno je istakao da su velike opstrukcije dolazile iz Francuske i Srbije.

Prisutne je pozdravio i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, te zahvalio na organiziranju konferencije.

Konferencija predstavlja veliki znanstveni skup na kojem će biti otvoren dijalog o svim aspektima Prvog svjetskog rata. Učesnici će razgovarati o posljedicama rata na preživjele, ne samo političkim, socijalnim i ekonomskim, već i psihičkim , te o mjestu i ulozi Prvog svjetskog rata u kulturi, medijima, književnosti i udžbenicima.

Osim Instituta za istoriju u Sarajevu, u organizaciji konferencije učestvuju i Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Regensburg), Istraživački centar za humanističke nauke mađarske akademije nauka (Budimpešta), Institut za balkanske studije i trakologiju pri bugarskoj akademiji nauka (Sofija), Institut za nacionalnu istoriju (Skoplje), Institut za savremenu istoriju (Ljubljana), Hrvatski institut za povijest (Zagreb) i Centar za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Grazu.

Uvodno predavanje održao je povjesničar Mark Mazower. Mazower je u svome izlaganju dao kratki pregled o istraženosti zanimanju za ovu temu u određenim periodima nakon Prvog svjetskog rata, o načinu na koji se pristupalo datoj problematici. Mazower je naglasio kako je ova konferencija izvrsna prilika da se sa znanstvenog aspekta progovorio o temama vezanim za Prvi svjetski rat o kojima se vrlo rijetko govori poput položaju žena, životu običnih ljudi i sl.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

MJESTO PRVOG SVJETSKOG RATA U MEĐUNARODNOJ POVIJESTI

Read Next

JABUKE DOBRE PO NAŠE ZDRAVLJE

Follow On Instagram