TKO JE NIKOLA LAŠVANIN?!

By

Jeste li ikada čuli za Nikolu Lašvanina?- mišljenja sam da mnogi nisu, a njegov doprinos našoj povijesti vrlo je dragocjen. No izvori koji su na raspolaganju govore vrlo malo o životu fra Nikole Lašvanina. Zanimljivo je da u Ljetopisu samog fra Nikole nema gotovo nikakvih podataka o njemu. Naime, kako zapravo glasi lašvaninovo pravo prezime?-pitanje je na mjestu jer je dato prezime fra Nikola usvojio, odnosno franjevci su se u 18.st. često potpisivali ne obiteljskim imenom nego navodeći mjesto podrijetla. Njegovo pravo prezime glasilo je Marčinkušić. Zanimljiva je i činjenica da se u misnim knjigama iz 1741.-1743. potpisivao i kao Fr. Nicolaus a Travnik.

Ni godina njegova rođenja nije točno poznata. Naime u Knjigi oblačenja klerika za fojnički samostan navodi se da je 8. prosinca 1719. Bilo obučeno u franjevačko odijelo deset klerika i dva laika, a među njima se nalazio i fra Nikola Lašvanin. Uzmeli se u prilog činjenica da je s fra Nikolom sve bilo redovno kao i kod drugih, on je u vrijeme svog oblačenja mogao imati 15 do 16 godina. Stoga bi godina njegova rođenja mogla biti 1703. Svećenikom bi mogao postati 1727., nakon završenog studija filozofije i teologije.

Njegovo prezime „Lašvanin“ asocira da se fra Nikola rodio kao pripadnik katoličke župe Lašva, o kojoj sam pisao u jednom od prethodnih članaka. Župa Lašva nalazila se nekoliko kilometara od Travnika, s desne strane rijeke Lašve. Godine 1745. postao je kistos Provincije tj. druga osoba u njezinoj upravi, odmah do Provincijala. U ljeto 1750. posjetio je rodbinu u Jajcu gdje se razbolio i jajačkom župskom samostanu 2. rujna 1750. umro.

Fra Nikola Lašvanin je svoju kroniku pisao vrlo lijepo i dosljedno, a o daru pričanja svjedoče i odlomci njegovog ljetopisa u kojima on ima prilike da se iskaže u svom izlaganju, ali je napose uvijek objektivan. Ni naziv „ljetopis“ ne odgovara u potpunosti djelu Fra Nikole jer u njemu ima i znatan broj drugih priloga. Pisanje Ljetopisa započeto je 1726. Njegovo djelo može poslužiti kao povijesni izvor, jer može poslužiti povjesničaru da objasni što se u Bosni mislilo o prošlosti u 18.st.

Nikola Lašvanin vrlo je zanimljiva osoba koja je dala svoj doprinos u proučavanju povijesti BiH , pišući Ljetopis u kojem se nalaze brojni podaci koji , uz korištenje i druge literature, mogu poslužiti za spoznaju o stanju u BiH u 18.st. iz ruke koja nije ulazila u strukturu vlasti Osmanskog Carstva.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News